Kaleler

DİVRİĞİ KALESİ – DİVRİĞİ / SİVAS

Şehrin kuzeyinde Çaltı Irmağı’na bakan kayalığın üzerindedir. Dış kalenin sur uzunluğu yaklaşık1 km.’dir. İç kalenin surları ile bu uzunluk1,5 km.’ye ulaşmaktadır. Kalenin güney-kuzey açıklığı400 m. doğu-batı eni ise200 m. kadardır. Batı ve güney cepheler dışında diğer taraflar sarp kayalıklar ve uçurumlar halinde Çaltı Vadisi’ne inmektedir. Surlar şehre dönük cephelerde yüksek ve sağlam tutulmuş olup, bir iki boş burç dışında bir imla duvarı durumundadır. Dış ve iç kaleyi meydana getiren duvarlar boyunca birçok burçlar vardır. Bunlar kare, poligonal, dairesel planlıdır. Dış kale; güney-batı ve batı yönlerinde iki kapı ile şehre açılmaktadır. Ancak birinci kapı sonradan örülmüştür. İkinci kapı, yakın zamana kadar iyi korunmuşken son yıllarda tamamen yıkılmıştır.

ŞİMDİKİ DURUM: İç kalenin surları iyice yıkılmıştır. Birkaç burç ve beden temelinden başka bir şey kalmamıştır.

SİT POTANSİYELİ : İç kale, Kale Camii (Şahinşah Camii) bulunmaktadır.

KAYNAK: SİVAS KÜLTÜR VARLIKLARI ENVANTERİ