İSMAİL HACI TEKKESİ – YEŞİLDERE – KARAMAN

Karaman – Ereğli güzergâhında, Karaman’a 29 km uzaklıkta olup, tatlı meyilli bir tepe üzerine kurulmuştur. Burası vakfiyelerde ve arşiv kayıtlarında Evlad-ı İsmail Hacı köyü olarak geçer. Yunus Emre’nin Dedesi olan İsmail Hacı, cemaati ile beraber Horasan’dan gelmiş, Larende civarından gelerek Karamanoğlu 2. İbrahim Bey’den Yerce isimli bu yeri satın alarak yerleşmiştir.

Yavuz Sultan Selim adına tutulan Karaman Eyaleti il yazıcı defterinde bu geliş ve yerleşiş şöyle yazılıdır: “Karye-i Şeyh Hacı İsmail an Kaza-i Larende Mezkûr Şeyh İsmail Hacı an Cemaatin dervişleri ile diyar-ı Horasan’dan gelmiş azizdir. Burada tavattun etmiş.

Daha sonraki vesikalarda burası Evladı Hacı İsmail Köyü adını almıştır.” İsmail Hacı Tekkesinde İsmail Hacı’nın mezarı bulunmaktadır. Tekkenin tam ortasına rastlayan duvara ve dört tahta sütuna dayanan mihraplı kısım mescittir. Mescidin sağında zikir odası, misafirhane ve kahve ocağı, solunda da ahırlar vardır. İsmail Hacı Türbesi, 2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın maddi katkılarıyla restore edilmiştir.

İSMAİL HACI TEKKESİ İNANIŞI: Karaman Merkez Yeşildere Kasabası, Karaman – Ereğli Yolu üzerinde bulunan bu tekkenin mescidinin damını katiyen örümcek tutmaz. Buradaki çatal direğin arasından geçenlerin bütün günahları dökülürmüş. Bu harabe bir çok dertlere ve sızılara deva imiş.

Kaynak: Karaman İl Kültür Turizm Müdürlüğü