Namazgahlar

AKÇAY KUYULU ÇEŞME NAMAZGÂHI – BOZDOĞAN / AYDIN

Aydın ili, Bozdoğan ilçesi Akçay köyü Kuyulu Çeşme mevkiindedir.

Su yapıları, namazgâhları tamamlayan unsurlardandır. Aydın örneklerinde de bu uygulama çeşme, kuyu, pınar şeklinde görülür.

Örneğin Kemer Namazgâhının batısında bir kuyu ve sebil ile kuzeyinde Cihanoğlu Mehmed Bey Çeşmesi mevcuttur. Atça Namazgâhının batı cephesine, sonradan yapılan, çeşme bitişiktir. Dedekuyusu Namazgâhının. ismini bitişiğindeki kuyudan almıştır..

Akçay Kuyulu Çeşme namazgâhı da hem kuyu hem de çeşme yanına yapılması benzer örnek olması önemlidir. Üzeri kapalı namazgâhlardandır.

Yapıda kırma, moloz taş ile kesme taş çatı malzemesi olarak ahşap inşa malzemesi kullanılmıştır. Platform, paye, mihrap duvarı, çeşme gibi unsurlar bazı örneklerde taş ve tuğlanın dönüşümlü örülmesiyle, bir kısmında ise yalnızca taş malzeme ile meydana getirilmişlerdir. Ahşap, hafif olması nedeniyle üst örtü sisteminde ahşap tercih edilmiş, tabanları tuğla veya taş ile döşenmiştir.

Kaynak: Aydın Namazgahları ( Mükerrem KÜRÜM )