Namazgahlar

KISMALI NAMAZGÂHI – TURGUTLU – MANİSA

Yerleşim merkezinin hemen çıkışında,Turgutlu ovasına giden yol üzerinde Kısmalı Mevkii’nde yer almaktadır. Hemen güneyindeki asırlık çınar ağacı ve kuzeybatısındaki çeşme ile geleneksel dokuyu tamamlamaktadır. Ancak son yıllarda geçirdiği özensiz bir onarım sonucu özgünlüğünü yitirmiştir.

Yapıya ait eski bir fotoğrafta kuzey cephesinin tümüyle açık bırakıldığı, doğu, batı ve güney cephelerinin ise kapalı olduğu gözlenmektedir. Doğu cephesinde küçük bir pencere açıklığına yer verilmiştir. Üzeri içten düz ahşap tavanla dıştan alaturka kiremit kaplı kırma çatı ile örtülüdür. Yapının büyük ölçüde sıvalı olduğu, sıvaların yer yer dökülen kısımlarından inşa malzemesi olarak dolgu tuğla kullanıldığı anlaşılmaktadır.

Yakın bir geçmişte yapılan onarım sonucu yapının tüm cephesi kayrak taşla kaplanmış, batı cephesine bir giriş açılmış, zemine beton dökülerek beyaz fayansla, tüm iç duvarlar ise yeşil fayansla kaplanmıştır. Yapının örtüsü de tamamen yenilenmiştir. Bu haliyle yapı genel mimari formu dışında tüm özgünlüğünü yitirmiş durumdadır.

Yapıda herhangi bir inşa kitabesi bulunmamaktadır. Eski fotoğrafından yola çıkıldığında, kullanılan inşa malzemesi ve bölgedeki diğer namazgâhlarla benzerliği dikkate alınarak yapının 1950’li yıllarda inşa edildiğini söylemek mümkündür. Ancak hemen yakınındaki anıtsal çınar ve bulunduğu konum dikkate alındığında aynı alanda daha erken tarihli bir namazgâhın varlığından söz edilebilir.

KAYNAK: TURGUTLU NAMAZGAHLARI “CENGİZ GÜRBIYIK”