LATİFE HANIM KÖŞKÜ ANI EVİ – KARŞIYAKA / İZMİR

Latife Hanım ve Köşkün kısa tarihçesi:
1898 yılında İzmir de doğdu. İzmir’in tanınmış ailelerinden olan Uşakkizade (sonra Uşşaklı) Muammer Beyin kızıdır. 11 Eylül 1922 de, Türk ordusunun İzmir’e girişinin ardından, güvenli bir karargâh arayışındaki kurmayları, Başkumandan Mustafa Kemal’e Uşşakizade ailesinin köşkünü de önerdiler. Ailesi yurtdışında olan ve köşkte babaannesiyle birlikte kalan Latife Hanımdan bir davet mektubu istendi. Bu öneriyi sevinerek kabul eden Latife Hanım, davet mektubunu yazdı ve köşklerinde Atatürk ü 20 gün ağırladı. Bu tanışmadan sonra haberleşmeleri devam etti. Bir süre sonra Mustafa Kemal in annesi Zübeyde Hanım da, sağlık sorunları nedeniyle İzmir’e gittiğinde köşkte ağırlandı. Zübeyde Hanımın 14 Ocak 1923 te ölümünden sonra İzmir e gelen Mustafa Kemal ile Latife Hanım 29 Ocak 1923’te, sade bir nikâhla evlendiler.
Köşk, Mustafa Kemal Atatürk ün eşi Latife Hanımın ailesine ait olup, annesi Zübeyde Hanımın son günlerini yaşadığı köşk olması açısından ayrı bir değer taşımaktadır. 1922 yılının Aralık ayı ortalarında Gazinin annesi Zübeyde Hanım, Karşıyaka ya tren yolu ile getirilmiş ve bir hasır koltuğa yerleştirilerek Uşşakizade ailesinin istasyon arkasındaki bu köşküne taşınmıştır. Büyük ihtimamla bakılan Zübeyde Hanıma bu dönemde en yakın kişi Latife Hanım olmuştur. Köşk, eski zamanlarda bahçe içindeki çam ve palmiye ağaçları, havuzu ve yel değirmeni ile tanınmaktaydı. Daha sonra Adliye Binası ve dershane olarak hizmet verdi.