KARŞIYAKA TREN İSTASYONU VE ÇEVRESİ –KARŞIYAKA / İZMİR

Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk demiryollarından olan Basmane-Bandırma hattının önemli yapılarından 1. Derece Sit olan ve 1800’lü yılların sonunda yapılan Karşıyaka tren istasyonu hem kent belleğinde hem de demiryolu tarihinde özel bir yere sahip. 120 yıla tanıklık eden bu istasyon bir çok ilke ev sahipliği yapmış. Demiryolları tarihinde ilk kez kombine taşımacılık Karşıyaka’da gerçekleşmiş. Banliyö trenle, atlı tramvaylarda kombine bilet uygulaması burada 21 Ağustos 1903 tarihinde başlamış. Yine banliyö trenlerinde ilk mevki uygulaması Karşıyaka trenlerinde başlıyor. 1984 yılında vagonlar üzerinde edna (adi), evsat (orta), ala (çok iyi) yazıyor sonraki yıllarda ise Vali Hasan Fehmi Paşa bu yazıları kaldırarak birinci, ikinci ve üçüncü yazdırıyor.
Yeni nesil metro çalışmaları esnasında; Karşıyaka İstasyonu’nun iç bölümlerinde başlatılan inşaat çalışmaları, Karşıyakalıları ayaklandırmış, binanın kapı-pencere pervazlarının sökülmeye başlanması tepkilerin odağını oluşturmuştu.
Birçok STK ve vatandaşında desteklediği kampanya sonrasında Devlet Demiryolları 3.Bölge Müdürü Selim Koçbay, “Karşıyaka istasyonumuzu aslına uygun şekilde restore ediyoruz. Ya müze yapılacak, ya da çeşitli etkinliklerde kullanılacak.” diye konuşmuştu.
Kasım 2016 tarihi en son durum fotoğraflardaki gibidir.