MANİSA OSMANLI MÜZESİ I – MANİSA

Adres:  Uncubozköy Mh, 5524. Sk. No:33, 45030, 45030 Yunusemre/Manisa

MANİSA Yunus Emre Kültür Parkı içerisinde yer alan Manisa Osmanlı Müzesi, Yunusemre Belediyesi tarafından Eylül 2021 de hizmete açılmıştır.

Manisa Osmanlı Müzesi, tarihi gerçeklikler, Osmanlı kültür ve irfanı, Osmanlı mimarisi ve kültür motiflerinin aslına uygun olarak yaşatılması, kültürel değerlerimizi anlama, sahip çıkma, devam ettirme ve koruma bilinci kazandırma, unutulan veya unutulmaya yüz tutmuş kıymetlerimizi hatırlama ve hatırlatma, ziyaretçilerinin tarihsel empati duygularını geliştirme, tarihi olaylarla ve o dönemde kullanılan nesnelerle manevi bir bağ kurmasını sağlama amacıyla inşa edilmiştir.

Osmanlı Konak Mimarisi esas alınarak inşa edilen müzenin dış kısmında en dikkat çekici nokta şüphesiz Müze’nin giriş kapısıdır. Anavatanı başta Hindistan, Malezya ve Endonezya olan Teac ağacı Güney ve Güneydoğu Asya’ya özgü bir ağaçtır.

Türk İslam mimarisinin temel unsurlarından biri olan kapılara Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerinde de büyük önem verilmiş ve tüm süslemeler kapılar üzerinde toplanmıştır. Manisa Osmanlı Müzesi’nin kapısı da Teac Ağacı’ndan yapılmış üzerinde çiçekli bezemelerin, geometrik desenlerin ve Rumi kompozisyonların tüm zemini kapladığı 300 yıllık bir kapıdır.

13 yy. ortalarından 1922’ye kadar olan dönemi kapsayan Manisa Osmanlı Müzesi’nin her bölümünde Osmanlı günlük yaşantısı örnek alınarak tasarımlanmış, gösterişten uzak şık ahşap sedirlerle ve el dokuması halılarla tefrişatı yapılmış; tavanları ise ahşap işçiliğinin zarafeti ile bezenmiş ve o dönemi yansıtan mimari bir anlayış benimsenmiştir.

Müzede başlıca şu odalar bulunmaktadır:

PADİŞAH ODASI: Şehzadeliklerini Manisa’da yapmış ve buradan tahta çıkarak Osmanlı İmparatorluğu’na 2 asra yakın yönetmiş padişahların silikon heykellerinin ve kullandıkları zırh, kalkan, miğfer, kılıç, yay, balta ve mızraklarının sergilendiği müzenin has odasıdır. (II. Murad, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, III. Murat, III. Mehmet, I. Mustafa)

MİLLİ MÜCADELE ODASI: Manisa ve çevresinde milli mücadele başlatılmasında ve kazanılmasında önemli rol oynayanlar ile Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün silikon heykelinin yer aldığı bölümdür. (Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Parti Pehlivan, Gördesli Makbule, İbrahim Ethem Akıncı, Müftü Âlim Efendi)

YUNUS EMRE ODASI: Anadolu’da Türkçe şiirin öncüsü ve Hak dostu Yunus Emre’nin, Tapduk Emre dergâhına kabulünü anlatan kompozisyonu içeriyor. Odada ayrıca bir evliyanın günlük yaşantısında kullandığı objeler ve tarikatlara ait kıyafet ve silahların tasvir edildiği bölümdür.

ALPLER ODASI: Türk tarihinde savaşçı kimliklerinin yanı sıra hem Türklüğü hem de İslamiyeti yöre halkına anlatarak fetihleri kolaylaştıran öncü birliklerin, o döneme ait kıyafet ve silahlarının tasvir edildiği bölümdür.

HAFSA SULTAN ODASI: 41 çeşit bitki ve baharattan oluşan Mesir Macunu ile şifa bulan Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan’ın, halkın da deva bulması için Sultan Camii’nin minarelerinden saçılması ile ilgili Mesir Macunu yapan Merkez Efendi’ye verdiği beratın tasvir edildiği bölümdür.

KAHVE ODASI: Kahvenin ilk ortaya çıkışı, Osmanlı topraklarına gelip yaygınlaşması, kültürünün oluşması tasvir ediliyor.

BEY ODASI: 19. Yüzyıl sonlarında, Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde bir Osmanlı Konağı’nda 3 neslin bir arada yaşadığı geniş aile yaşantısının tasvir edildiği bölümdür.

AKSESUARLAR: Çeşitli aksesuarların sergilendiği bölümdür.

GELENEKSEL KIYAFET ODASI: Anadolu geleneksel kadın kıyafetlerinin yörelere göre ve illere göre ayrılarak sergilendiği bölümdür.

Kaynak: Yunus Emre Belediyesi – Manisa