Medreseler

YELLİ (KEPEZ) MEDRESESİ – BEÇİN / MİLAS

Beçin Kalesi surlarının doğusundaki Kepez mevkiinde yer almaktadır. Cami ve hamam ile birlikte Yelli Külliyesi’nin bir elemanı olan medrese, caminin 100 m. kadar doğusundadır. Medrese çok haraptır. Kalan izlerden, dört eyvanlı bir şemaya sahip olduğu anlaşılmaktadır.

Yelli Medrese, güneyden kuzeye doğru alçalan eğimli bir alan üzerindedir. Yapı açık avlulu, giriş ile beraber üç eyvanlı ve tek katlı bir plana sahiptir. Örtüsünün büyük çoğunluğu çökmüş, beden duvarları ve diğer kısımlar da harap olmuştur. Medreseye batı cephesinden açılan taç kapıdan girilir. Girişe göre sağ tarafta kalan güney eyvan, diğerlerinden daha derin ve yüksek yapılarak ana eyvan şeklinde düzenlenmiştir.

Ana eyvan ile bunun kuzey aksındaki yazlık, kuzey eyvanın iki yanındaki geniş mekânlar ise kışlık dershanedir. Avlunun kuzeydoğusundaki merdiven üst kattaki mekânlara ulaşmak için kullanılmış olmalıdır.

Beçin’deki diğer tarihi yapılarda olduğu gibi Yelli Medresede de malzeme kullanımı duvar köşelerinde düzgün kesme taş diğer bölümler de ise moloz taştır. Duvarlarda görülen küçük dikdörtgen boşluklar ahşap iskele yuvaları olmalıdır.

Yapı ile ilgili bir kitabe ve yazılı belge bulunmadığından inşa tarihi kesin bilinmemekle birlikte, XV. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir.

Kaynak: T.C. Kültür ve turizm Bakanlığı Beçin Kalesi