LÖHNER (EPİKMEN) KÖŞKÜ – KARŞIYAKA / İMİR

Karşıyaka Cemal Gürsel caddesi No:264 de Bostanlı Dolmuş Durağı karşısında parkın yanındaki köşktür. 1900’lerin başında yaptırılmış olup, Alman Lochner ailesine aittir. Evi yaptıran ise Amedee Lochner’dir. Zamanında ticaretle uğraşan bir ailedir. Her tarihi ve güzel ev gibi karmaşık bir tarihe sahiptir: 1970’lerde Epikmen’lere satılmış, 2001’de tekrar satışa çıkarılmış ve yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. 2003-2004 senelerinde restorasyona giren ev, yukarıda gördüğünüz görünümüne kavuşmuştur. Ailenin kimi üyeleri hala Amerika, Almanya ve İzmir arası gidip gelmelere devam ediyorlar. Şu an anaokulu olarak işlev görmektedir.
Yapı, bodrum ve iki katlıdır. Dikdörtgen bir plana sahip olup, batı yönüne uzanmaktadır. Yapının girişi, doğu cephesinde dar ve yüksek tutulmuş iki tane kapıyla sağlanmıştır. Kapının hemen üzerinde yuvarlak ve dar kemerler yer almaktadır. Güney cephede yapıdan dışarı taşkın şekilde köşegenli bir bölüm vardır. Bu bölüm üzerinde dar ve uzun tutulmuş üç adet pencere bulunmaktadır. Yapı simetrik bir cephe düzenlenmesine sahiptir. Dikdörtgen formlu olan pencerelerin etrafı söveli olup üzerlerinde tuğla malzemeden yapılan yarım yuvarlak sağır kemerler mevcuttur. Yapının ikinci katının doğu cephesinde demir konsollarla taşınan ahşap bir cumbası vardır. Üzeri kırma çatı ile örtülü olan yapının saçak altı ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Ayrıca yapının tüm saçak etrafı ahşap oyma ile çevrilidir. Yapının köşeleri, dikey olarak tuğla malzemeyle kaplanarak hareketlendirilmiştir.
KAYNAK: İzmir Taşınmaz Kültür varlıkları Envanteri