ŞEMAKİ EVİ MÜZESİ – YENİŞEHİR / BURSA

Bursa’ya 55 km uzaklıktaki Yenişehir ilçesinin merkezinde yer alan müze adını 18. yy’da İran’ın Şemaki kasabasından göç ederek Yenişehir’e yerleşen Şemaki ailesinden alır. İki katlı evin üst katında yer alan “başoda” diğer iki odada bulunan kalem işleri 19.yy’a aittir. Zemin katta mutfak, kiler ve iki oda bulunmaktadır. Yenişehir’in önemli kültür varlıkları arasında bulunan müze ev, dönemin özelliklerini, güzel bir biçimde yansıtmaktadır

Bursa’ya 55 km. uzaklıktaki Yenişehir İlçesi merkezinde bulunmaktadır.
İran’ın Şemah kasabasından Anadolu’ya gelerek Yenişehir’e yerleşen Şemaki Ailesi tarafından tahminen 18. yüzyılda yapılmıştır. İki katlı evin zemin katında taşlık, sağında mutfak ve kiler, solunda iki kışlık oda bulunmaktadır.
18. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve günümüzde müze olarak hizmet veren Şemaki evi iki katlıdır. Evin zemin katında taşlık, mutfak, kiler, kışlık odalar bulunmaktadır. İçten ve dıştan binanın geneline süsleme hakimdir. Süslemelerde boya tekniği ve oyma yöntemi kullanılmıştır. Mutfak duvarına bitişik ahşap merdivenle çıkılan üst katta ise bahçeye bakan revak şeklinde kemerli bölümler ön cepheyi süslüyor. Eyvanlı sofaya açılan başoda ve iki ayrı odalar ile 19.yy ait olan nebat motifleri, manzara dekorlu kalem işleri ilgi çekiyor.
Bahçede bulunduğu söylenen hamam kısmı bugün yoktur.
19.12.1945 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından satın alınan ve müze olarak kullanılan bina zamanla yıpranmış ve 1980 yılından sonra onarılarak 07.09.1991 tarihinde Şemaki Ailesinin evi kullandığı şekilde tefrişi yapılarak ziyarete açılmıştır.
KAYNAK: KÜLTÜR TURİZM BAKANLIĞI