BALIK PAZARI MÜZESİ – KIYIKIŞLACIK – MİLAS / MUĞLA

İasos Karya ve yöresinin en eski şehirlerinden biri olan İassos bugün Güllük körfezinin kuzey kıyısındaki Kıyıkışlacık ( Kurin ) köyüdür.

İassos kıyıya çok yakın, kayalık küçük bir ada ile bu adanın karşısındaki alanda kurulmuştur. Adanın çevresi 2,5 km. yüksekliği 70 m. dir. Zamanla ada karayla birleşerek, yarım ada halini almıştır.

İassos ’ un Yunanistan’dan gelen göçmenler tarafından kurulduğu ve yörede bulunan sikkelerde, sakallı bir kişinin başı üzerinde “ kurucu İassos ” diye yazdığı bilinmektedir. Bu nedenle şehrin adının bu kişiden geldiği düşünülmektedir. Şehir hakkındaki araştırma kitaplarında M.Ö. V.yy ‘ a kadar hiçbir bilgi yoktur. Bu yy. da İassos, Perslerin Sart Satrapı Amorges ’ in eline geçmiş ve Pars savaşları sırasında Atina’ya karşı koymuştur. Bu yüzdendir ki; M.Ö. 412 yılında Isparta ve birlikçileri tarafından egemenlik altına alınmıştır. Daha sonraları 403’ te Isparta ile anlaşma yapan İassos tekrar yağmalanmıştır.

M.Ö. 386 yılında yapılan kral barışı ile Perslere geçtiğini bildiğimiz şehir, İskender’in saldırısından sonra da çoğrafi yeri nedeniyle generalinin hücumuna uğramış ve M.Ö. 313 yılında Ptolemis tarafından egemenliğine son verilmiştir.

Milas’ta bulunan İasos Antik Kenti’nde bulunan İasos Balık Pazarı Açık Hava Müzesi’ne sırayla; Selevkilerin, Alinda Beyi Olympikhos’un, M.Ö. 201 yılında Makedonya Kralı V. Philip’in, lll. Antiohos’un M.Ö. 219 yılında Romalıların hâkimiyetine girmiştir.

Antik kentin önemli kalıntıları; kale, tiyatro, ordugâh ve balık pazarı durumundadır. Balık pazarı ise günümüzde açık hava müzesi konumundadır.

Roma dönemine ait en ünlü mezar olan balık pazarı, 1993 yılında restore görmüş ve 1995 yılında açık hava müzesi olarak ziyaretçilerini kabul etmeye başlamıştır. Şeytan Yalısı, Uyku Vadisi, Beçin Kalesi ve Iassos Antik Kenti’ni ziyaret edebileceğiniz Milas gezinize İasos Balık Pazarı Açık Hava Müzesi’ni de eklemeniz gerekir.