DERE HAMAMI (GÜLGÜN HATUN HAMAMI) – MANİSA

Manisa Çaybaşı’nda bulunan Gülgün Hatun Hamamı, ulaşılan tarihi kayıtlara göre Saruhanoğulları döneminde inşa edilmiştir. Aile’ye mensup soylu bir isim olan Gülgün Hatun’un inşa ettirdiği hamam yapıldığı dönemde Anadolu hamamları arasında en büyüğü olduğu söylenir. Merkezi kubbeli, dört eyvanlı hamam tipindedir.

Hamam soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık dönümlerinden meydana gelmişti. Kesme taş, moloz taş ve tuğladan yapılan hamamın üzeri tuğla kubbelerle örtülmüştü. Dikdörtgen planlı hamam soyunmalık bölümüne yanındaki dere yönünden girilir. Soyunmalı kare planlı olup üzeri kubbe ile örtülmüştür. Tonoz örtülü ılıklığın ortasında bir göbek taşı yerleştirilmiştir. Hamamın güneyindeki sıcaklık bölümü haçvari planlı idi ve dört köşesine de halvet hücreleri yerleştirilmiştir.

Daha önceleri harap durumda olan hamamın restorasyonu 2018 yılında bitmiştir.

KAYNAK: MANİSA KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ