YENİ HAMAM (NUH PAŞA / NASUH PAŞA) HAMAMI – KARAMAN

Karaman il merkezinde Tapucak Mahallesi Çeşmeli kilise sergi salonu karşısındadır

Karamanoğulları devrinde yaptırılan ve Osmanlı döneminde tarihlendirilen “Yeni Hamam”, tarihdeki arşivde “Nuh Paşa Hamamı ve Nasuh Bey Hamamı” gibi isimlerle de adlandırılıyor. Çifte hamam olarak inşa edilen yapı günümüzde metruk halde iken Vakıflar Bölge Müdürlüğünce kültürel ve tarihi mekanların restorasyonu projesine dahil edildi.

Beden duvarlarında taş, üst örtüde ise yer yer tuğla kullanılan Yeni Hamam 3 yıl önce orijinal yapısı korunarak baştan aşağı yenilendi.

Karaman’da Tapucak Mahallesi tarihi Çeşmeli Kilise Sergi Salonu karşısında bulunan Yeni Hamam’ın kubbesindeki kurşun kaplamalar kimliği belirsiz kişi yada kişilerce söküldü. Kubbeyi süsleyen kurşun kaplamalar hırsızlık kurbanı olurken, restorasyon sonrası hamam için ilgisizlik ise tarih severleri üzüyor. Yine hamam kapısının ön girişinde bulunan yeni korkuluk duvar kalıntıların da zarar gördüğü gözlendi.

KAYNAK: KARAMAN HABER