SÜTLÜ MİNARE CAMİİ ( ÇERMİK CAMİİ ) – BATTALGAZİ / MALATYA

Şehir surlarının dışında, güney cephesine bitişik, Meydanbaşı caddesi yol kenarında, tek kubbeli, minareli küçük bir Osmanlı eseridir. Cami hakkında Evliya Çelebi bilgi vermektedir. Kullanılan malzeme bakımından, beyazlığını koruyan temiz görünümlü taşlarla inşa edilmiş olması sebebiyle beyazlık özelliği tanımına etki eden ‘sütlü’ ismiyle anılmaktadır. Minarenin bir diğer dikkat çeken yanı ise uzun yıllar dış etkenlere karşı dayanabilmesi için, mafsal tekniği uygulanarak, taş birleşim noktalarına kurşun dökülüp değişik bir stil meydana getirilmesidir.

Osmanlı döneminde yapılmış tek kubbeli cami, 17. yüzyıla tarihlenmektedir. Güneydoğu surlarının hemen dışında Meydanbaşı mahallesinde yer alan camiden günümüze minaresi ile harim duvarının bir bölümü kalmıştır. Duvarlarda ve minarede kaplama olarak düzgün kesme taş kullanılmıştır. Taşların beyazlığına zarar vermeden kenet tekniği kullanılarak kesme taşlar arasına kurşun dökülmek suretiyle yapı sağlamlaştırılmıştır. Silindirik gövdeli minaresi kare planlı bir kaide üzerinde yükselmektedir. Mukarnaslı şerefeden sonra petek bölümü taş bir külahla son bulmaktadır. Minaresinde 1808 tarihli bir onarım kitabesi vardır.

Cami ile kapı kilit taşı üzerindeki kitabede:

Sahibül hayrat müceddet cami-i Çermik’te Baki san-i muhafipertevi yaptı minare, Eyledi tamire bezi tarih-i durri’arid, Yaptı İbrahim Veli Han Camiye taze minare olarak okunmuştur.

Minare kitabesine göre; İbrahim adında bir usta tarafından yapılan cami, tek kubbeli, küçük yapı özelliğiyle değişik konumlu bir yapı olmakla birlikte günümüzün beton yapılarına nazaran estetiği güzel, korunması gerekli tarihi eser olma niteliğindedir.

Kaynak: Tarihim Cebimde