MURADİYE KÜLLİYESİ ÇESMESİ -2- MANİSA

Manisa Saruhan Mahallesi Ada: 402 Parsel: 6 de Muradiye Külliyesi, avlu kuzey girişinin yanında yer almaktadır.

Yapı 1991 yılında Elginkan Vakfı tarafından restore edilmiştir. Avlu duvarı arasında yer alan yapının yan cepheleri ile bu duvar arasında organik bir bağ yoktur. Avlu duvarının çeşmenin inşasından sonra yapıldığı anlaşılmaktadır.

Tek cepheli, dikdörtgen prizma gövdeli çeşme, 323 cm. genişliğinde, 203 cm. eninde ve 330 cm. yüksekliğindedir. Üzeri geriye doğru eğimli bir çatı ile örtülü çeşmenin, hafif çıkıntılı, profilli saçağı tüm cepheleri çevrelemektedir.

Tamamıyla düzgün kesme taş malzeme ile inşa edilen çeşmenin duvarları daha sonraki bir dönemde sıvanmış, sıva kazınarak kesme taş görünümü verilmiştir. Günümüzde bu sıvaların yer yer döküldüğü görülmektedir.

Çeşmenin ön cephesinde 104 cm. derinliğindeki nişi örten, basit silmeli konsollara oturan sivri kemerin ön yüzü, yivlerle hareketlendirilmiştir. Kemer üzengi noktasından başlayan profilli silmelerin kuşattığı alan çökertilmiştir. Çeşme nişi yan duvarlarında karşılıklı, kas kemerli birer niş yer almaktadır. Dip duvarda, ayna taşının her iki yanındaki nişler de dilimli kas kemerli olup, silmelerle belirginleştirilmişlerdir. Kemer köselerinde yer alan gül bezeklerde, çarkıfelek motifi ve geometrik bezemeler yer almaktadır. Mermer ayna tası ortasındaki lüle deliğini, profilli silmelerle oluşturulmuş dilimli bir kas kemer; bu kemeri de bir Bursa kemeri çevrelemektedir.

Çeşmenin yalağı orijinal olmayıp niş genişliğince uzanmaktadır.

Çeşmenin üzerinde kitabe mevcut değildir. M.1586-1602 yılları arasında, külliyedeki diğer çeşme ile aynı dönemde yapılmış olmalıdır.

KAYNAK: Sipil’den Manisa’ya Ab-ı Hayat Manisa Çeşmeleri