İKİ ÇEŞME – İKİÇEŞMELİK – İZMİR

Bir semte adını veren çeşmeler.
Eşrefpaşa Caddesinden Eşrefpaşa ya doğru çıkarken, sol tarafta kalan bu iki çeşme, İkiçeşmelik semtine adını vermiştir.
1930 yılında, yolun alçaltılması sırasında eski çeşmenin yukarıda kalması nedeniyle, onun altına ikinci bir çeşme yapılmış, ortaya bu görüntü çıkmıştır.
Bu fotoğraf, Naci Gündem in 1955 yılında çıkardığı (Günler Boyunca Hatıralar) adlı kitabından alınmıştır.
Adını (İki Çeşme) olarak adlandırılan üst üste iki sokak çeşmesinden alan semt. İzmir’in oldukça eski ve önemli bir semtine adı verilen üst üste iki çeşme. Çeşmeler Mezarlıkbaşıdan Eşref Paşa yönüne giden Eşref Paşa Caddesi yokuş bölümünün bittiği noktaya çok yakın bir yerdedir. Yolun genişletilmesi ve yokuşun eğiminin azaltılması çalışmalarında ilk çeşme bir hayli yukarıda kaldığı için, hemen altına ikinci bir çeşme daha yapılır ve benzerine çok güç rastlanır ilginç bir görünüm oluşur. Çeşmelerden üstte olanda 1768 tarihi yazılıdır. Bazı rivayetlere göre ise 1720 yılından önce Damat İbrahim Paşa tarafından yapılmıştır. Çeşmeler akmamaktadır.
Bu arada çeşmelerin bulunduğu duvar XX. Yüzyıl başında Eşref Paşa Duvarı adıyla anılmıştır. Önceleri (Küçük Mehmet Ağa Duvarı) adıyla bilinmekteydi.
Çeşmelerin üzerinde bulunduğu Eşrefpaşa Caddesi, Çankaya semtinde, devamı olduğu Gazi Osman Paşa Bulvarı ile Yağhaneler semtinde Yeşillik Caddesi’ni birleştiren caddedir. Yolun büyük bölümü adını taşıdığı Belediye Başkanı Eşref Paşa tarafından açtırılır. Daha sonra 1913 – 1917 yılları arasında İzmir valiliği yapan Rahmi Bey zamanında tamamlanır. Şehrin gittikçe gelişmesi nedeniyle caddenin genişletilmesi zorunlu hale gelince, 1962 yılı Kasım ayı ile 1963 yılı Haziran ayı arasında Saray Sineması ile İkiçeşmelik Camii arasındaki 650 metrelik kısımdaki 201 ev ve 280 dükkan yıkılarak Varyantın taşıt yükü hafifletilir ve Aydın yönünden gelen motorlu taşıtların Santral Garaj ve Garın bulunduğu Basmane semtine ulaşması kolaylaştırılır.
(Kaynak: İzmir i İzmir Yapan Adlar)