KEMERALTI CAMİİ ÇEŞMESİ – KEMERALTI – KONAK /  İZMİR

Kemeraltı Camii Çeşmesi, caminin 866. Sokak’a açılan avlu girişinin batısında yer alıyor. Çeşmenin inşa kitabesi yok. Ayna taşının üst kesiminde yer alan Kuran-ı Kerim’den bir ayet içeren tek satırlık kitabesinde ise ‘Rableri onlara tertemiz içecekler ikram eder’ yazılı. Döneminin Barok karakterli süslemeleriyle dikkat çeken çeşmenin cephesi iki bölümden oluşmuş. Kaideleri kabartma tekniğinde çiçekle, başlıkları kompozit tarzda bezenmiş. Çeşmenin alt panosunda kitabe ile amfora benzeri vazo ve bitkisel süslemeler görülürken, üst panosunda istiridye kabuğu ile taçlandırılmış bir kemer bulunuyor. Kemeraltı Camii Çeşmesi’nin süsleme özellikleri de göz önünde bulundurulunca, camide yapılan onarımlar sırasında 18. yüzyıl sonları ile 19. yüzyıl başlarında inşa edildiği düşünülüyor. Çeşmenin alt ve üst panolarında farklı mermerler kullanılmış. Üstteki panosunun restorasyonlar sırasında yenilenmiş ya da sonradan eklenmiş olması mümkün. Panonun alt kesimindeki bezemeler aşağıya doğru devam etmişse de mevcut yalak nedeniyle kesintiye uğramış. Bu da özgün yalağın daha alt seviyede kaldığını ve bu yalağın sonradan eklendiğini gösteriyor. Mermer çeşmenin ayna taşında iki lüle deliği bulunuyor. Duvara gömülü, tek yüzlü bu duvar çeşmesi günümüzde hala sağlam durumda olsa da suyu akmadığı için kullanılamamakta.

KAYNAK: VİSİT İZMİR