ŞADIRVAN CAMİİ ŞADIRVANI – KONAK / İZMİR

Şadırvan Camii Şadırvanı, cami ile içten bağlantısı olan kütüphanenin alt kısmında yer alıyor.

Şadırvanın kesin olmamakla birlikte 1630 yılında inşa edildiği ve 1815 yılında onarıldığı biliniyor. Günümüzdeki üzerinde Barok kütüphane bulunan halini ise 1834 yılında almış.

Şadırvanın kubbe eteğinin iç kısmını bir yazı kuşağı dolanmakta. Onikigen planlı şadırvan, etrafında kemerlerle birbirine bağlanmış sekiz sütunun desteklediği kubbe ile örtülmüş. Kubbenin içerisi, beyaz zemin üzerine yeşil ve turuncu renklerinin kullanıldığı, natüralist çiçeklerden oluşan kalem işi bitkisel bezemelerle süslenmiş. Kubbenin kemer iç köşeliklerinde, kurdele ile bağlanmış buket şeklinde natüralist çiçekler, narçiçekleri, başaklar ve zeytin dalları resmedilmiş.

Fevkani tarzda yapılmış olan caminin altındaki tonozlu geçit ile şadırvan arasında kemerli ve tonozlu bir bağlantı kurulmuş. Tonoz ve kemer alınlıkları kahverengi, kiremit, gri, mor renkli kalemişi ile bezenmiş. Zaman içerisinde aşınan kalemişleri aslına uygun şekilde yenilenmiş. Tonozun kilit noktasına resmedilen bir saat kadranı ile yüzey ikiye ayrılmış. Yan yüzeylere ise manzara tasvirleri işlenmiş.

Mermer malzemeden inşa edilmiş olan Şadırvan Camii Şadırvanı’nın suyu halen akıyor.

KAYNAK: VİSİT İZMİR