VOYVODA (ÇINARLI) CAMİ – YENİŞEHİR – BURSA

İlçemizin en eski camilerinden biri olarak bilinmektedir. Bali Bey cami ve külliyesine yakın yerde ve onların kuzeyinde yer almıştır. Kesin olarak yapım tarihi bilinememekte olup, 15. veya 17. yüzyılda olabileceği ileri sürülmektedir. Fener kubbeli camiler türündendir. Halk dilinde ‘Çınarlı Camii olarak anılmaktadır. Bu ismi bahçesinde bulunan asırlık çınardan aldığı sanılmaktadır. Mehmet GÖKTEKİN, anılarında cami ile ilgili şu bilgilere yer vermektedir. Bu caminin kurucusu Sungur Paşa, Amasyalı Saadettin Bey’in oğludur. Sadettin Bey, 1295 yılında gelip Osman Gazi’ye Yenişehir ovasında katılmıştır. Sungur Paşa, 1305 yılında doğmuştur. Dürüst, cesur ve oldukça yiğit olan Sungur Paşa, Şehzade Süleyman Paşa ile birlikte Gelibolu da pek çok yararlılıklarda bulunmuştur. Uzun süre I. Murat’ın sancaktarlığını yapmıştır. Sungur Paşa 1415 yılında bu cami ve medreseyi yaptırmıştır. Medrese 1922 yılında yıkılmıştır. 19. yüzyıl başlarında çökme tehlikesi gösteren kubbesi, 1830 yılında Yenişehir Voyvodası (Yöneticisi-Valisi) bulunan Ali Bey tarafından aslına uygun olarak onarılmıştır.

KAYNAK: BURSA COM