SAİP KÖYÜ CAMİ – KARABURUN / İZMİR

İzmir ili, Karaburun ilçesi, Saip Köyü meydanındadır. Yapım kitabesinden HİCRİ 1250/ MİLADİ 1835 yılında Ali Efendi tarafından yaptırıldığı yazmaktadır. Köy meydanında olan cami son zamanlarda bazı yerleri düzenlenmiş olsa da giriş kısmı son cemaat yeri ahşap tavan döşemelerinin bazı kısımlarında aşınmalar görülmektedir. Giriş kapısı üzerindeki kitabe ve motifler orijinaldir.

Dış cephe sıvalı ve boyanmış olup kırma çatı kiremit örtülüdür. Sekizgen bir kürsü üzerinde yükselen minare kesme taştan yapılmış ve son zamanlarda beyaz boyalıdır. Cami iç mekanında mihrap cini malzemeden yapılmıştır. Mihrap ahşap malzemeden yapılmış olup gayet sadedir. Kürsü de ahşap malzemeden yapılmış olup hiçbir sanatsal değeri yoktur. Cami tavan döşemeleri ahşap malzemeden yapılı olup sadece orta kısımda ( avize askılığının olduğu yerde) ahşap bir süs bulunmaktadır. Kadınlar mahfeli ahşap olmasına rağmen düzgün bir işçiliği ve gösterişi vardır. Kadınlar mahfel altı , müezzin mahfeli olarak değerlendirilmiş olup yine ahşaptandır. Cami avlusunda son zamanlarda yapıldığı belli olan şadırvan vardır.

Son cemaat yeri pencere alınlıklarındaki süslemeler ve desenler ilginçtir. Ayrıca avludaki ağacın dibinde daha önce hazire olan yan avludan mezar taş üstlükleri ve başlıkları bulunmaktadır.