HAMİDİYE CAMİİ (CUNDA) – AYVALIK / BALIKESİR

Hamidiye Camii, Türkiye’nin Balıkesir ilindeki Ayvalık’a bağlı Cunda’da bulunan bir camidir. Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid tarafından yaptırılan caminin inşası, kitâbesine göre 1897 ya da 1898’de tamamlanmıştır. Taştan yapılmış kâgir bir yapı olan cami, tek minarelidir.

Cunda’nın merkezindeki tek cami olan Cunda Hamidiye Camisi, adanın mimari dokusuyla uyumlu bir görüntüye sahip. 1900’lü yılların başında adadaki Müslümanlar için inşa edilen ibadethane, Cunda’daki tek cami olmasının dışında alışılmış cami mimarisinden farklı bir yapıdadır.

TARİHİ

Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid tarafından yaptırılan caminin inşası, kitâbesine göre 1897 ya da 1898’de tamamlandı. Ahmet Yorulmaz’ın 2005 tarihli eserinde, inşa tarihi 1905 olarak verilir. İnşa edildiği dönemde adanın tek camisi konumundaydı.

Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun 9 Haziran 1978 tarihli kararıyla, caminin de içinde yer aldığı Cunda’nın merkezi, “yoğun tarihî sit alanı” olarak belirlendi. Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 22 Ocak 1994 tarih ve 3622 sayılı kararıyla onaylanmış 1/1000 ve 1/500 ölçekli Kentsel Sit Koruma Amaçlı İmar Planı’nda cami de yer almaktaydı.

MİMARİSİ

Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Cunda’nın Mithatpaşa Mahallesi’nde, Mevlana Caddesi’nde yer alan cami arazisinin tapu alanı 1.527,20 m2dir. “Sarımsak taşı” adı verilen pembemsi renkli yerel bir taştan inşa edilmiş neoklasik tarzdaki kâgir bir yapıdır. Dikdörtgen planlı yapının ön cephesinde, aralarında sivri kemerlerle birbirlerine bağlanan ve her birinin üzerinde üçgen şeklindeki birer alınlığın yer aldığı dört sütunlu bir revak vardır. Caminin üstünü sarkık çatı örterken tek bir namaz kılma bölümünün üzerindeki tavan düzdür. Aynı malzemeden, camiye bitişik olarak inşa edilmiş bir minaresi de vardır.

2014 yılında restore edilen Hamidiye Camii ilginç mimarisi ile dikkat çekerken, cami girişinde yer alan kitabenin yenilenmesi istendi. Caminin girişinde yer alan mermer kitabedeki yazıların silinmiş olması üzüntü verici.

Kaynak: Vikipedi Özgür Ansiklopedi