KÖSEDERE KÖYÜ CAMİ – KARABURUN / İZMİR

İzmir ili Karaburun ilçesine bağlı bir köy olan Kösedere köyünün Eski adı Ağalarseki’dir. Karaburun yarımadasının en büyük köylerinden biridir.
Bütün Karaburun köyleri gibi denize uzak kurulmuştur.
Sahile 3 km. uzaktadır. İlçeye 15 km, İzmir’e 85 km mesafededir.
Kösedere köyü cami ilk bakışta Abdülhamit dönemi minaresinin cami gövdesinden ayrı duruşu ve yapımı ile ilgi çekiyor. Orijinal hali cami önündeki okul binası (sıbyan mektebi) ne bitişik halde iken 1940’lı yıllarda yaşanan deprem sırasında tamamen yıkıldığını, minarenin daha sonra bugün yıkılmış olan eklenti binanın ötesine ve camiden ayrık konumda 1957 yılında yeniden yapıldığını cami koruma kurulundaki kişiler söylemiştir.
Cami giriş kitabesinde H 1299 / M 1882 yılında yapılmış olduğu, kitabenin üstünde güvercin yuvasını andıran rölyefleri dikkat çeker. Caminin harimindeki gizli kubbe ve sütunlarındaki deniz ve doğa resimleri ve kalem işçilikleri çok güzeldir.
Mihrap ise 19. yy. barok alçı süslemelerinin güzel bir örneğidir.
Mihrabın solunda 19.yy.dan kalma İzmir’li Rum saat ustalarının el ürünü bir ahşap gövdeli saat ayrıca dikkat çekmektedir.