MEVLEVİ (TÜRBE) CAMİSİ – AFYONKARAHİSAR

İsmini içerisinde medfun bulunan Mevlana’nın torunlarından alan caminin mevcut binası, Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid Han döneminde yapılmıştır. Mevlana Mahallesi’nde, Zaviye Sokak ile Türbe Caddesinin Mevlana Canbaba Yokuşu’nun kesiştiği paftada bulunmaktadır.

İlk olarak Sultan Abâ Puşî Veli tarafından yaklaşık 750 m2’lik bir arsa üzerine kâgirden kesme taş kaplamalı bir tekke olarak hicrî 780 yılında inşa edilmiş, 1299 yılında çıkan bir yangın sonrasında harap olan bina tekrardan cami olarak faaliyete geçirilmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında tekke ve zaviyelerin kapatılması üzerine bir süre bakımsız kalan bina, Afyonkarahisarlı hayırsever bir mimar tarafından gerçekleştirilen bakım ve onarım sonrasında tekrar faaliyete geçirilmiştir. Şakulünü kaybeden minaresi de 1962 yılında yeniden yapılmıştır.  Neoklasik ve Türk Barok üslubunda inşa edilmiş olan yapı “Zaviyeli Mescid” niteliğini taşımaktadır .

Mevlevi Camii’ne, içinde şadırvan ve derviş odalarının bulunduğu bir avludan girilmektedir. Bina eğimli arazi üzerine inşa edildiğinden, son cemaat mahalline açılan giriş kapısına, kesme taş merdivenlerden çıkılarak erişilmektedir. Ana mekân, cami – mescit, Semâhâne ve türbe bölümlerinden oluşmakta olup, binada semahane ve mescid bir aradadır. Son cemaat yerinden ana mekâna girildiğinde sol tarafta Sultan Divanî, Abâ Puşî Veli ve diğer dervişlerin sandukaları mevcuttur. Ana mekânın tam orta yerindeki parmaklıkların ileriye doğru olan kısmı semazenler için, arkasında kalan kısım ise mukabeleyi izlemeye gelen ziyaretçiler için düzenlenmiştir.

KAYNAK: AFYONKARAHİSAR İNANÇ TURİZMİ