İVRİZ KÖYÜ VE CAMİİ – KONYA EREĞLİ / KONYA

İvriz, Konya’nın Halkapınar ilçesine bağlı bir köydür. Köy Konya Ereğli’nin 15 kilometre güneyinde bulunmaktadır. Eşsiz, Toros dağlarından çıkan suyu, tarihi eserleri ve doğal mağaraları ile Konya’nın en çok turist alan köylerinden biridir. İvriz Köyü, Aydınkent olarak da bilinmektedir. Köy barajı, beyaz kirazı ve tarihi kaya anıtı ile meşhurdur.

İvriz Köyünde Geç Hititler dönemine ait kaya kabartmaları bulunmaktadır. Bu kabartmalardan biri dünyanın ilk yazılı, tarımsal kaya anıtıdır. Milattan önce 8. yüzyıla ait kaya anıtında Tuvana Kralı Warpalawas ve Tarhunza (Fırtına Tanrısı) betimlenmektedir. Anıtta yazılanlar şu şekildedir:

Ben hâkim ve kahraman Tuvana Kralı Warpalawas.

Sarayda bir prens iken bu asmaları diktim.

Tarhunza onlara bolluk ve bereket versin.

İvriz Kaya Anıtı ilk olarak 17. yüzyılın önde gelen gezginlerinden Evliya Çelebi tarafından kayda geçirilmiştir.

İvriz Köyündeki Caminin ne zaman yapıldığı hakkında bir bilgi bulunmamaktadır. Caminin kitabesi olmadığından yapım tarihi ile ilgili bir bilgi bulunmuyor. Muhtemelen köy tarihi ile aynı yaştadır. Köyün ilk yapılan camisi yıkılmış sadece minaresi kalmıştır. Minare mimarisine bakılırsa Selçuklu dönemine ait olmalıdır. Cami 1989 yılında yeniden yapılmış, minare ise camiden ayrı olarak eski yerinde durmaktadır.