ÇAVUŞ CAMİİ – TAVŞANLI – KÜTAHYA

Tavşanlı Ulucami Mahallesi Cumhuriyet Caddesi üzerindedir.

Miladi 1813 yılında II.Mahmud zamanında Tavşanlı’da bulunan ve “Çavuş” olarakbilinen şahıs tarafından bir Cami ve birde hamam yaptırılmıştır. Çavuş adı verilen şahsın Bursa’ya tayininin çıkması üzerine inşaat yarım kalmış,fakat bıraktığı para ile bu inşaat zamanla tamamlanmıştır . Caminin boyalarının miladi 1822’de bittiği anlaşılmaktadır.1975 yılında eski Cami yıkılıp yerine günümüzdeki Cami inşa edilmiştir.

Cami giriş kapısı üzerindeki Türkçe kitabeye göre 1973 yılında yapılmıştır. Kareye yakın bir plana sahip olan caminin merkez kubbenin yanı sıra son cemaat yer üzerinde de iki küçük kubbe vardır. Tek şerefeli minare cami giriş kapısı üzerindeki küçük kubbelerin hemen yanına yapılmıştır. Üst kat sağ ve sol duvar üzerlerindeki pencereler yuvarlak kemerli olarak diğer pencereler ise dikdörtgen olarak yapılmış ve aydınlatma pencereler vasıtasıyla yapılmıştır.

Giriş kapısı üzerinde koruma amaçlı sundurma yapılmış. Cami ismi Kütahya çinilerinden süslenmiştir.

Kaynak: sehritavsanli.blogspot