SOĞUKKUYU (ÇÖMEZZADE HACI MEHMET ) CAMİ – KARŞIYAKA / İZMİR

Karşıyaka’nın müslüman – Türk tarihi Soğukkuyu Camisinin 1874 yılında kurulması ile hız kazanmıştır.
İzmir-Menemen yolu üzerinde Türk köylülerinin yoğun bir biçimde yerleştiği bölgenin tam Karşıyaka’ya giriş yapılan eski tramvay yolunun köşesinde kurulan cami ile Türk ve Türkmenlerin civardaki ilk yerleşim noktası olan dağdaki SIRALIKÖY den 200 yıl sonra bölgenin kabarmaya başlayan Türk nüfusun burada yerleşik hal kazanmıştır.
Aydın Vilayet salnamesine göre ilk kez I. Meşrutiyetin ilanından sonra 1887 yılında Karşıyaka da merkez İzmir den bağımsız bir belediye oluşturan ÇÖMEZZADE HACI MEHMET EFENDİ KARŞIYAKANIN İLK BELEDİYE BAŞKANI olmuş ve Soğukkuyu camisini de yaptırmıştır.1843 yılında Rumeli’nde doğan Çömezzade Hacı Mehmet Efendi 1900 yılında ölmüş ve yaptırdığı Soğukkuyu mezarlığına defnedilmiştir.
O zamanlar Karşıyaka’ya sayısız hizmetler eden Hacı Mehmet Efendi hayırseverliği ile anılmaktadır.