ÖREN ÇARŞI CAMİ – KEMALPAŞA / İZMİR

İzmir ili, Kemalpaşa ilçesi , Ören Beldesindeki Çarşı cami kimin tarafından yapıldığı bilinmemektedir.
İnşa kitabesi de bulunmayan caminin dış duvarında 1217 yazısı caminin yapım tarihi olarak kabul ediliyor. Kubbesiz kırma çatılı olan cami iki kısımdan oluşmuştur. Eski bölüm KARAVELİZADE OSMAN EFENDİ tarafından yapıldığına dair bir yazı mevcuttur.
Merdiven altında bir şadırvan ve caminin alt kısımlarında beş adet dükkan bulunmaktadır.
Merdivenlerden giriş önü son cemaat yeri caminin birinci kısmı olup ayrı bir cami imiş gibi bütün üniteleri eksiksiz yapılmış olup, kalem işi süslemeleri ile oldukça ilginçtir.
İkinci kısım olan yeni caminin yapımına 1955 yılında yerel halkın yardımlarıyla başlatılmış olup Zabit Yağcı tarafından tamamlanmıştır. Birinci kısımdan (son cemaat yerinden) bir kapı ile caminin harim kısmına geçilir.
Harim kısmının en ilginç kısmı gizli kubbesidir. Kubbe destek süsleri oldukça güzeldir. Mihrap alçı süslemeleri sade ve güzeldir. Ahşap sütün süslemeleri de orijinaldir. Restorasyon sonrası yaldız boyamaları oldukça kötü olmuş ,tüm güzelliği öldürmüş ise de ilginç bir camimizdir.