SCHÖNBRUNN SARAYI – VİYANA / AVUSTURYA

Schönbrunn Sarayı (Almanca: Das Schloss Schönbrunn), Avusturya’nın başkenti Viyana’da, Habsburg Hanedanı’nın yazlık sarayıdır. Schonbrunn Sarayı’nın ve bahçesinin yapımı ancak 1744-1749 yılları arasında imparatoriçe Maria Theresia tarafından tamamlatılmıştır.

1.441 odalı Barok mimarisine sahip olan Schönbrunn sarayı, ülkedeki en önemli mimari, kültürel ve tarihi anıtlardan biridir. Sarayın ve geniş bahçelerinin tarihi, ardışık Habsburg hükümdarlarının değişen zevklerini, ilgi alanlarını ve isteklerini 300 yılı aşkın bir süredir yansıtmaktadır. Saray, 1950’lerin ortalarından beri önemli bir turistik cazibe merkezi olmuştur.

Schönbrunn Sarayı günümüzde bazen ABD başkanı John F. Kennedy ile 1961’de Sovyet başbakanı Nikita Kruşçev arasındaki toplantı gibi önemli organizasyonlar için kullanılıyor.

TARİHİ

1569’da, Kutsal Roma İmparatoru II. Maximilian, bir tepenin altında Viyana nehrinde büyük bir su ovasını satın aldı. II. Maximilian günümüzde sarayın bulunduğu bölgede kaynayan bir su görüp, sudan biraz içmiş ve tadını beğenerek, suyun üstününe bir çeşme yapılmasını emretmiştir. Çeşmeye de güzel çeşme yani Schönbrunn adı verilmiştir. Ayrıca İmparator II. Maximilian, eskrim yapılması için alana, sülünler, ördekler, karaca ve damızlık domuzu ve eğlenceli avlanma bölgesi olarak hizmet vermesini için emir vermiştir. Bahçeleri ve çeşmeleriyle tanınan bin 200 odalı sarayın hayvanat bahçesi ise Avrupa’nın en eskilerindendir. Bu yazlık saray İmparator Franz Joseph’in eşi, Sissi adıyla tanınan İmparatoriçe Elisabeth’in en sevdiği mekândı.

1683’deki II. Viyana Kuşatması’nda, tüm külliye – müştemilatları ve tüm bahçeleriyle birlikte kale – kullanılamaz hale gelecek kadar hasar gördü.

İmparator I. Karl, 1918’de tahtı bıraktığını bildiren ve Habsburg Hanedanı hâkimiyetine son veren anlaşmayı burada imzalamıştır.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ve Avusturya’nın Müttefik İşgali (1945-55) sırasında, Schönbrunn Sarayı’ndan hem Avusturya Müttefik Komisyonu İngiliz Delegasyonu için hem de Viyana’da bulunan küçük İngiliz Askeri Garnizonunun karargâhı için ofis alanı sağlaması istendi.

1955’te Avusturya Cumhuriyeti’nin yeniden kurulmasıyla saray bir kez daha müze oldu.

1955 Devlet Antlaşması ile dört işgal gücü Avusturya’dan çekildi. 1961’de Federal Başkan Adolf Schärf, Kennedy-Kruşçev zirvesi için sarayda bir gala yemeği düzenledi.

Schönbrunn Sarayı ve Bahçesi 1996 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi.

Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedi