ST. PETER’S KİLİSESİ (PETERSKİRSCHE) – VİYANA / AVUSTURYA

St. Peter’s Kilisesi, Graben Caddesindeki küçük bir aralığın sonundadır. Çevresindeki binalar tarafından neredeyse gizlenmiş olan yapının, sanki sokağa ya da ziyaretçilerin objektifine sığabilmek için iki çan kulesinin kubbenin önüne uzanıyor izlenimi vermektedir.

Kilisenin tasarımı Graben caddesinin görünümüyle çok uyumludur. Çünkü bu Roma Katolik kilisesi, Graben caddesinin sahip olduğu Barok tarzında, adeta bir sanat tarihi anıtıdır. IV. yüzyılda bir Roma kilisesinin temelleri üzerine 1702-1733 yılları arasında inşa edilen St. Peter’s Kilisesi, Viyana’da yer alan en eski ve tarihi kilisedir.

Eski Roma kilisesinden farklı olarak yapı şimdiki oval şekilli yapıya dönüşmüştür. Kilisede hem ana altarda, hem vaaz makamında, hem de kubbesinde yer alan Steinl ve Rottmayr’ın eseri olan freskler çok etkileyicidir. Kubbenin iç tarafındaki fresklerle bir derinlik yaratıldığından sanki ikinci bir kubbenin var olduğunu düşündürmektedir. Kilisenin zengin iç mekân detayları, yapıyı daha da muhteşemleştirmektedir.

Zafer takının üzerindeki İmparator Leopold I.’in arması ile görkemli kilise orgu da görülmeye değerdir. Ayrıca kilise sunağı çok sayıda kutsal figürle kaplıdır. Kilisenin bir başka özelliği de sunaktan geri dönüşteki muhteşem manzarasıdır. Kilisede yaldızlı heykeller, karmaşık sıva ve etkileyici freskler, iç mekânı cömert bir sanat eserine dönüştürmüştür.

FOTOĞRAFLAR 2019 YILINDA ÇEKİLMİŞTİR