HAMİDİYE ÇARŞISI – DARENDE / MALATYA

HAMİDİYE ÇARŞISI VE ŞADIRVAN

Klasik Selçuklu mimarisi tarzında inşa edilen Hamidiye Çarşısı’nda hediyelik eşya, gümüş, yöresel ürünler, market ve el emeği çeyizlik ürünlerin satış standları da bulunmaktadır.

Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesi bünyesinde bulunan Hamidiye Çarşısı gerek sunduğu imkânlar gerek insana verdiği önem ve temizliği gerekse de mimari görünümü ile ziyaretçilerin beğenisini görüyor. 2013 yılında açıldı

Somuncu Baba Külliyesi’ne gelen ziyaretçilerin daha rahat ibadet ve ziyaret gerçekleştirebilmeleri için daha önceden otopark olarak kullanılan alana inşa edilerek 2013 yılında açılışı gerçekleştirilen Hamidiye Çarşısında; Lavabolar, abdesthaneler, şadırvan, nasihat yayınları mağazası, gümüş mağazası, yöresel ürünler mağazası, hediyelik eşya mağazası, market, bayan giyim mağazası ve güvenlik merkezi bulunmaktadır.

Ayrıca üst katlarda bulunan odalar ofis olarak düzenlenmiş olup bu bölümlerde; Hulusi Efendi Vakfı Visan İktisadi İşletmesi Genel Merkezi, Somuncu Baba Dergisi ve Nasihat Yayınları Genel Merkezi, Hulusi Efendi Vakfı Eğitim ve Burslar birimi ile Hulusi Efendi Vakfı Bilgi Teknolojileri Birimi ofisleri yer almaktadır.

HAMİDİYE ÇARŞISI ŞADIRVANI VE LAVABOLAR

Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesi’ni ziyarete gelen misafirlerin ilk uğradığı yer Hamidiye Çarşısı olmaktadır. Ziyaret ve ibadet öncesi abdest almak isteyen misafirler Hamidiye Çarşısı lavaboları ile şadırvanını kullanmaktadır. Her yıl yüz binlerce misafir tarafından ziyaret edilen bu mekanda misafirlerin ihtiyaçlarını rahat bir şekilde yerine getirebilmeleri amacıyla temizliğe ve ferahlığa büyük önem verilmektedir.

Lavaboları ziyaret eden misafirlerimizin dikkatini ilk olarak temizlik çekmektedir. Lavabolar ve abdest alma mekanları gün içerisinde görevliler tarafından sıklıkla temizlenmektedir. Ayrıca ortamın klimalı oluşu ziyaretçileri memnun etmektedir.

Abdesthane ve şadırvan bölümlerinin mimari zarafeti ise ziyarete gelen misafirleri gururlandırmakta, İslami eserlerin de dünyaya örnek olabilecek şekilde yapılabildiği düşüncesi oluşmaktadır.

İNSANA VERİLEN ÖNEM

Ülkemizde genellikle dini mekanların abdesthanelerinde lavabolara çok önem verilmez iken burada hem temizlik hem de mimari açıdan estetik bir yapının ortaya konmuş olması, eşref-i mahlûkat olarak yaratılmış olan insana verilen önemi göstermekte aynı zamanda dinimizin temizlik hassasiyetini bizlere hatırlatmaktadır.

Yine aynı şekilde lavaboların ücretsiz olarak hizmete sunulmuş olması da yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilen bu mekanda yapılan çalışmaların kar amacı gütmeden insanlığın hizmetine sunulduğunun bir göstergesi olmaktadır.

İhtiyaca göre mağazalar

Hamidiye Çarşısı’nda ziyarete gelen misafirlerin ihtiyaç ve önerilerine göre açılmış çeşitli mağazalar bulunmaktadır. Bu mağazalar Visan İktisadi İşletmesi bünyesinde hizmet vermektedir.

NASİHAT YAYINLARI MAĞAZASI

Nasihat Yayınları mağazası ile misafirlerimiz Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba ve Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi’nin hayatları ve eserleri hakkında hazırlanmış eserler başta olmak üzere Nasihat Yayınları tarafından neşredilmiş tasavvuf konulu diğer yazılı eserleri temin edebilmektedir. Ayrıca Nasihat Yayınları mağazasında tasavvuf kültürüne ait semaver, çay ve esans da bulabilirsiniz.

YÖRESEL ÜRÜNLER MAĞAZASI

Somuncu Baba Külliyesi’ne gelen misafirlerimizin büyük çoğunluğunu şehir dışından gelen misafirlerimiz oluşturmaktadır. Hamidiye Çarşısı bünyesinde hizmet veren Yöresel Ürünler Mağazası ile gelen misafirlerimiz Darende kültürüne ait yöresel ürünleri bulabilmektedir. Malatya’nın dünyaca ünlü kayısısını mevsimine göre yaş ve kurutulmuş olarak burada bulabilirsiniz. Ayrıca hediyelik şekerleme ve kayısı ürünlerini de yine yöresel ürünler mağazasından temin edebilirsiniz.

HEDİYELİK EŞYA MAĞAZASI

Hediyelik Eşya Mağazasında ziyarete gelen misafirlerimizin memleketlerine dönerken ailelerine veya çevrelerine Darende ve Somuncu Baba Külliyesi’nden bir hediye götürme talebi ile açılmıştır. Mağazada her bütçeye uygun hediyelik ürünler bulabilirsiniz.

GÜMÜŞ MAĞAZASI

Somuncu Baba Külliyesi’ne ziyarete gelen misafirlerimizin sıklıkla uğradıkları yerlerden bir tanesi de Gümüş Mağazasıdır. Burada Darende’nin tarihi dokusuna uygun ve moderne tarzda tasarlanmış hediyelik gümüş kolye, yüzük ve buna benzer gümüş eşyaları bulabilirsiniz.

BAL-MAR MARKET

Ziyarete gelen misafirlerimizin genel ihtiyaçlarını karşılayabileceği şekilde ürünler barındıran Bal-Mar Market aperatif yiyeceklerin yanı sıra soğuk içecek reyonları ile mesire alanlarında vakit geçirecek misafirlerimize yönelik de hizmet vermektedir.

BAYAN GİYİM MAĞAZASI

Bayan giyimi ve çeyizlik ürünlerin yer aldığı bayan giyim mağazası ziyarete gelen misafirlerimizin kendilerine veya hediyelik olarak yakınlarına satın alabileceği çeşitli tarzda ürünler barındırmaktadır.

GÜVENLİK MERKEZİ

Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesi’nin güvenlik işleri Hulusi Efendi Vakfı güvenlik birimi tarafından takip edilmektedir. Ziyarete gelen misafirlerin daha huzurlu bir ziyaret gerçekleştirebilmesi için görev yapan güvenlik birimi aynı zamanda kayıp eşyaların da sahiplerine iletilmesi ve rehberlik gibi görevleri de yerine getirmektedir.

HAMİDİYE ÇARŞISI OFİSLERİ

Hamidiye Çarşısı’nın üst katlarında bulunan odalar ihtiyaca göre ofis olarak düzenlenmiştir. Nasihat Yayınları ve Somuncu Baba Dergisi genel Merkezi bu ofislerden bir tanesidir. Somuncu Baba Dergisi abonelik ve tahsilat işlemleri buradan yürütülmektedir. Aynı zamanda alt kısımda bulunan mağazaların koordinasyonu ve işletilmesi buradan takip edilmektedir.

Ofis katlarında aynı zamanda Hulusi Efendi Vakfı Eğitim ve Burslar Birimi ile Bilgi Teknolojileri birimlerinin ofisleri de yer almaktadır.

Kaynak: Somuncu Baba