MARMARİS – MUĞLA

Marmaris, Türkiye’nin güneybatı sahilinde Ege ve Akdeniz’in kesiştiği noktada Muğla iline bağlı bir liman kenti. Turizm açısından Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Marmaris, Ege kıyılarının en büyük tatil yeri konumundadır. Ege ile Akdeniz’in buluşma noktası. Zengin tarihi ve muhteşem doğası ile Marmaris Yarımadası, bu coğrafi konumuyla tarih boyunca sayısız uygarlıkların yerleşim yeri olmuş, çok sayıda limana ve kente ev sahipliği yapmıştır.

Doğal güzellikleri, uzun sahil şeridi, çam ormanlarıyla kaplı tepelerinden muhteşem manzarası, bakir koyları, eşsiz plajları, antik kentleri, yat marinaları ve her türlü aktiviteyi sunmasıyla beraber Marmaris her yıl yüz binlerce turist ağırlamakta.

Marmaris merkezinin Marmaris Kalesi, Marmaris Rıhtımı ve Marmaris Marina ile çevrilmiş bölümü “Tarihi Kent Merkezi” olarak adlandırılmaktadır. Marmaris Kalesi’nin de bulunduğu tepelik alanda Osmanlı döneminde ait 16’ncı yüzyıldan kalma tarihi yapılar mevcuttur. Bu tarihi bina ve yapıların pek çoğu zaman içerisinde restore edilmiş ve halen restoran, bar ve mağaza olarak hizmet vermektedir. Ev olarak kullanılan çok az sayıda yapı vardır.

Tarihi kent merkezinin dar sokaklarında ahşap evlerin arasında dolaşmak oldukça etkileyicidir. Marmaris Kalesi ve Arkeoloji Müzesi ve Marmaris Büyük Çarşı, bu bölgenin göze çarpan etkileyici yerlerindendir. Marmaris’in konaklama yerleri genellikle sahil şeridi boyuncadır. Marmaris’in en çok tercih edilen konaklama bölgesi olarak Uzunyalı Plajı, Siteler ve Armutalan’ı da kapsayan Marmaris merkez bölgesi başta gelmektedir. Marmaris merkezinden sonra daha sakin ve Marmaris’in kalabalıklığından uzakta konaklamak isteyenler için en çok tercih edilen tatil beldesi ise İçmeler’dir. Daha sonra ise Turunç gelmektedir.

MARMARİS HAKKINDA PEK KİMSENİN BİLMEDİĞİ 5 GERÇEK

1- MARMARİS TARİHİ HAKKINDA NET BİLGİLER BULUNMUYOR

Muğla iline bağlı Marmaris ilçesinin tarihinin çok da net olmadığını söylemek yanlış olmaz.

Rodos ve Ege adalarına yakınlığı ile bilinen Marmaris’in tam olarak hangi tarihte bir yerleşim yeri olarak kullanılmaya başladığı bilinmiyor ancak 2007 yılında Bedir adasında yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkartılan bulgular Marmaris’in tarihinin M.Ö 12000 yılına kadar uzandığını gösteriyor.

Marmaris’in şimdilik bilinen en eski ismi ise “Physkos”.

2- MARMARİS KALESİ NE ZAMAN YAPILDI?

Yunan tarihçi Herodot, Marmaris’i anlattığı çalışmalarında M.Ö 3000 yılında kent merkezinde görkemli bir kalenin bulunduğundan bahsetmekte.

Ancak şuanda Marmaris’i ziyaret ettiğinizde görebileceğiniz kale ile karıştırmamak gerek. Zira günümüzdeki kale, Kanuni Sultan Süleyman’ın hükümdarlığı dönemine denk düşen 1522 tarihinde sıfırdan başlanarak yeniden inşa edilmiştir.

3- MARMARİS’İN NÜFUSU YAZIN 10 KAT ARTIYOR

Marmaris ilçesinin kayıtlı nüfusu yalnızca 40.000 iken, her yaz artmaya devam eden rağbet sebebi ile Marmaris’in yaz nüfusu 400.000’e ulaşmakta hatta geçmekte bile. Evet tamı tamına 10 kat artış!

Bu yüzden eğer siz de Marmaris severlerden iseniz ya da hala bir türlü fırsat bulup Marmaris’e yolunu düşüremeyenlerden iseniz buraya, sezonun çok yoğun olarak yaşandığı yaz ayları haricinde de ufak bir seyahat planlayıp Marmaris’i sakin ve huzurlu haliyle de tanımanız gerektiğini bir kez daha önerelim.

Marmaris’in her mevsim bambaşka güzelliklerle dolup taştığını anlattığımız, konuya ilişkin “Marmaris’e Yaz Gelmeden Sizin Gelmeniz İçin 5 Önemli Sebep” adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

4- MARMARİS’TE BULUNAN NİMARA MAĞARASI VE TARİHİ

Marmaris’te bulunan Cennet Adasının kuzeybatı yamacında 350 m yükseklikte yer alan Nimara Mağarası, yapılan arkeolojik çalışmalarda ortaya çıkarılan kum taşı ham maddesinden oluşturulmuş iki tane kadın heykeli ve diğer buluntular, mağaranın antik çağlarda tapınak olarak kullanılmakta olduğunu göstermekte.

Mağaranın insanlar tarafından M.Ö 3000 yılından beri kullanılmakta olduğu düşünülüyor iken, Marmaris Belediyesi tarafından gerçekleştirilen son kazı çalışmaları, mağaranın geçmişinin M.Ö 7000 yılına kadar uzandığını kanıtlamakta.

5- MARMARİS DENİZ-KUM-GÜNEŞ 3’LÜSÜ DIŞINDA BAŞKA GÜZELLİKLER DE SUNUYOR

Gezginlerin olduğu kadar Marmaris’e düzenli sıklıkta gelen tatilcilerin de büyük çoğunluğu Marmaris’i genellikle eğlenceli ve durmak bilmeyen gece hayatı, sonrasında da pırıl pırıl sahilleri ve eşsiz berrak denizi ile tanırlar. Oysa Marmaris 866 km2 lik geniş kara yüzölçümü ile doğal güzelliklerle dolu bir karasal yapıya da sahiptir.

Sahil keyfi ve gece hayatına vereceğiniz kısa molalarla farklı türlerde safari etkinliklerine katılarak (jeep safari, at safari vs.) veya sıklıkla karşınıza çıkacak kiralama merkezlerinden bir dağ bisikleti kiralayarak Marmaris’in karasal güzelliklerini de keşfedebilir, dillere destan Marmaris manzarasının keyfine bir de yüksekten varabilirsiniz.

Kaynak: Marmaris Kaymakamlığı