UZUN YUVA – MİLAS / MUĞLA

(Milas Augustus (Uzunyuva) Tapınağı )
Hisarbaşı Mahallesindeki yapı tek bir sütun ve kaidesinden oluşmaktadır. Hisarbaşı tepesinin doğusunda 3.5 metre yüksekliğindeki bir podyum üzerine inşa edilmiştir. Sütun başına leylekler yuva yaptığından, bu sütun halk arasında “Uzunyuva” olarak nitelendirilmektedir. Yapının yakınında bulunan bir yazıtın okunması sonucu, MÖ 12 ile 2 yılları arasında kente yararları dokunan Menandros onuruna dikilmiş olduğu anlaşılmıştır.  Menandros onur sütunu ve podyumu, Korint nizamında, tek sütun olarak ayaktadır.

Halk arasında  uzunyuva olarak adlandıralan sütun, aslen  Roma döneminde memandros adına dikilmiş bir onur sütunudur.Korinth düzeninde bir başlığa sahipolan sütun,antik Mylasa nın en güzide eserleri arasında yer alır. Hakatomos lahti: karia kralı hakatomnos´a ait olduğu  öne sürülerek 2400 yılık mezar,anadolu da 100 yılını arkeoljik buluşu   olarak  tanımlanmıştır . Kral: mezarda masif dört  tarafı yüksek kabarmalarla  süslenmiş sanat şahaseri bir  lahne tüm kişisel eşyalarıyla birlikte görülmüştür .

Bazı Fotoğraflar internetten alıntıdır.

Kaynak: Milas Belediyesi