ULU CAMİİ (AHMED GAZİ CAMİİ) – MİLAS / MUĞLA

Milas Ulu Camii, Milas’ta XIV. yüzyılda Menteşeoğulları döneminde yapılmış, Milas’ın en büyük camii olan yapı 1378 yılında Ahmet Gazi tarafından inşa ettirilmiştir. Bu sebepten olayı Ahmet Gazi Camii olarak da adlandırılır. Milas’ın en büyük camisi konumundadır ve caminin yapımında tuğla taşlarla birlikte antik malzemeler de kullanılmıştır. Dışı sıvasızdır.  Kapısı üstünde yer alan iki buçuk metre uzunluğunda bir mermer levhaya iki satır halinde yazılmış Reyhani kitâbesine göre, Cemâziyelâhir 780’de (1378) Emîr Ahmed Gazi Bey tarafından yaptırılmıştır. Aynı adı taşıyan mahallede bulunan cami 1879 ve 1912 yıllarında tamir görmüştür.

Milas Ulu Camii’nin şadırvanı bulunmamakla birlikte duvarının altında bir kuyu vardır 1879 yılında tamir edilmiştir. Ulaşımı kolay olan cami, günümüzde ibadete açıktır.