Medreseler

RÜSTEM PAŞA MEDRESESİ – KÜTAHYA

Kütahya’ nın sahip olduğu eski yapılardan biri olma özelliğini taşıyan ve Kanuni Sultan Süleyman’ın Veziri-Azam’ı aynı zamanda damadı olan Rüstem Paşa tarafından 1550 yılında yaptırılmıştır. Kitabesi Kütahya Arkeoloji Müzesinde olup, 1930 lu yıllarda yıkılmıştır. Giriş kapısı ve tespit edilebilen kısımları orijinaline uygun olarak restore edilen medresenin orijinal hali bilinmediği için de aslına uyarlanarak yeniden yapılmıştır. 2005-2006 yıllarında restore edilmiştir.

Tarih boyunca bir çok öğrenci yetiştiren Rüstem Paşa Medresesi günümüze kadar bazı restorasyonlar ve tamiratlar görmüştür.

Günümüzde el sanatları merkezi olarak hizmet vermeye devam eden medrese yaklaşık 1000 metrekarelik bir alanda kuruludur. Klasik Osmanlı mimarisine sahip olan medrede ana bina ve çevresinde bulunan kapalı koridorlar ve ortasında bir su havuzu ile avlusu ile Kütahya’nın en eski Osmanlı eserlerinden biridir.

Kaynak: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü”Kütahya Tanıtım Broşürü”