Saat Kuleleri

KÜTAHYA SAAT KULESİ – KÜTAHYA

Kütahya Merkez’de bulunan Saat Kulesi, XIX. yüzyılda inşa edilmiştir. Banisi Kütahya Valisi Fuat Paşa’dır. Daha önce 30 Ağustos Ortaokulu’nun arkasında bulunmakta olan saat kulesi 1975’ten önce yıktırılmış ve yerine Belediye çarşısı yaptırılmıştır. Sultan II. Abdülhamid’in 5. cülus yılında Kütahya Azerbaycan parkına inşa edilen saat kulesinde yenileme çalışmaları sonucunda  2006 yılının başlarında saat kulesi aslına uygun olarak Zafer Meydanında yeni görünümüne kavuştu. Ayrıca kulenin üzerinde bazı bölümler çini ile kaplandı. Saat  kulesi için 600kg ağırlığında 38 metrekare kurşun, 12,5 metreküpü traverten ve 2metreküpü andezit olmak üzere 14. 5 metreküp doğal taş, 120 metrekarelik dış cephe kaplaması kullanılmıştır.

Kütahya Saat Kulesi’nin yapımında kesme taş kullanılmıştır. Kare planlı olup, iki katlı bir mimariye sahiptir. Kulenin üstü külahla örtülmüştür. Kütahya’daki Analcı Mescit’in karşısında bulunmaktadır.

Kaynak:  sehiralem.com/Kutahya/Kutahya_Merkez/Tarihi…/Kutahya-saat-Kulesi.html