Saat Kuleleri

SAAT KULESİ – SAMSUN

Samsun ili, İlkadım İlçesi, Pazar Mahallesindedir.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş kullanılmıştır. Çokgen kule gövdesi, kare bir kaide üzerinde yükseltilmiştir. Kaideden gövdeye geçişte kademeli silme bulunmaktadır. Gövdenin üst kısmına doğru yer alan şerefeden sonra saat kısmı gelmektedir. Kule üstünde çokgen formlu saat bölümü yer almaktadır. Bu bölümde dört adet saat bulunmaktadır. Kuleye giriş batı yönünde bulunan kapıdan sağlanmaktadır. Giriş açıklığı dikdörtgen formludur. Yazılı kaynaklara göre, 1886/1887 yılında 2. Abdülhamit döneminde inşa edilen saat kulesi, 1944 yılındaki depremde büyük oranda hasar görmüş ve onarımı mümkün olmadığı için yıktırılmıştır. 1977 yılında yeni bir saat kulesi yapılmış ancak, genel olarak beğenilmeyen kule kaldırılmıştır. 2001 yılında ilk saat kulesinin benzeri yeniden inşa edilmiş, kulenin bulunduğu meydan da düzenlenmiştir.

KAYNAK: KARADENİZ KÜLTÜR ENVANTERİ