Saat Kuleleri

MERZİFON SAAT KULESİ – AMASYA

Merzifon Saat KulesiTürkiye‘nin Amasya iline bağlı Merzifon‘un ilçe merkezinde, Çelebi Mehmet Medresesi anıtsal giriş kapısı üzerinde bulunan saat kulesi.

Merzifon’un birçok yerinden görülebilen saat kulesi, Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa tarafından yenilenmiştir. 1866’da inşa edilmiştir. Çemberlerle çevrili yuvarlak kule, yapılı saatin gövdesinde bir de şerefe bulmaktadır. Ağırlık sistemiyle çalışan kule saatlerinden kabul edilen Merzifon Saat Kulesi, günümüzde de zamanı göstermektedir.

Merzifon saat kulesi tuğladan yapılmış silindirik gövdelidir. Bu gövde üç çember ile daha hareketli bir görünüm kazandırılmıştır. Minareyi andıran kulenin köşeleri prizma şeklinde olup, her yüzüne yuvarlak kadranlı birer saat yerleştirilmiştir.

Üzeri kubbe ile örtülü olan saat kulesinin çanının sesinin iyi duyulabilmesi için her yöne yuvarlak kemerli birer pencere açılmıştır.

Merzifon Saat Kulesi, 1414 yılında, Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Çelebi Mehmet tarafından yaptırılan medresenin giriş kapısının hemen üzerinde yer alıyor. Merzifon‘un önemli tarihi eserlerinden biri olan Saat Kulesi, Amasya Valisi Ziya Paşa tarafından, 1865 yılında ilave edilmiş.
Merzifon Saat Kulesi, aslında bir minareden oluşuyor. Sultan Abdülmecit’in her şehre bir saat kulesi kazandırılması fermanı ile inşa edilen kulelerden biri Merzifon Saat Kulesi. Ancak ilçe merkezi yerine, köşeleri prizma şeklinde olan bu minareye yapılmış. Kulenin her yüzünde bir saat yer alıyor.
Merzifon Saat Kulesi, yakın bir tarihe kadar öğrenci yurdu olarak kullanılıyormuş. Şimdilerde ise kulede bir kafeterya işletiliyor. Kafenin içerisi Merzifon’un eski fotoğraflarıyla süslü

KAYNAK: VİKİPEDİ