MERZİFON FEN LİSESİ – ESKİ KİLİSE – MERZİFON / AMASYA

Merzifon Koleji, 40 bin dönüm arazi üzerinde 1876 yılında inşa edilir. Altı binadan oluşan okulda kız ve erkek öğrenciler için ayrı binalar, dershaneler, hastane, kilise, tabiat müzesi, sinema, 10 bin ciltlik kütüphane, konferans salonu, rasathane, meteoroloji istasyonu, marangoz atölyesi, modern matbaa, modern fizik, kimya, biyoloji laboratuarı bulunuyordu. Bir yüksel okul olan Kolej 8 Eylül 1886 tarihinde deneyimli profesörlerin eşliğinde eğitime başladı. Eğitim İngilizce verilmekteydi.
Merzifon Koleji’nin özelliği ulusal azınlıklara ve Müslüman-Türk öğrencilere açık olması idi. Okulda 1913 yılında 160 Ermeni, 200 Rum, 40 Rus ve 25 Müslüman öğrenci vardı. Geometri, kimya, trigonometri, astronomi, botanik, muhasebe, fizik, zooloji, mantık, ekonomi, tarih, felsefe, ahlak felsefesi, devletler hukuku, Fransızca, Rumca, Ermenice ve Türkçe dersleri verilmekteydi. 1913 yılında görevli öğretmenlerden 11’i Ermeni, 10’u Amerikalı, 9’u Rum, biri Rus ve biri İsviçreliydi. . Üç yıl olan hazırlık sınıflarında İngilizce, Türkçe, Ermenice, Rumca yoğun bir şekilde öğretiliyordu. Okul ders dışı etkinlikler açısından da hayli zengindi. Çeşitli müzik ve kültür kulüpleri kurulmuştu. Kolejin 7 binden fazla türü içeren bir botanik/zooloji müzesi vardı.
10 Mayıs 1916’da okul binalarına İttihat ve Terakki Hükümeti’nce el konarak okul askeri bir hastaneye dönüştürüldü. Bunun üzerine okul kapandı.
3 yıl aradan sonra 1 Ekim 1919’da okul 150 öğrenci ile yeniden açıldı. 150 öğrenciden 72si Rum, 70’i Ermeni, 7’si Müslüman ve biri Rus’tur. Öğretim kadrosuna iki de Müslüman öğretmen katılır. 1921 yılına kadar Merzifon Anadolu Kolejinde eğitim veren 11 öğretmenden Müslüman olan öğretmenler, Zeki Ketani ve İsmail Şevket’tir. 1920-1921 ders yılındaki öğrenci sayısı ise 218’dir.
1918 yılında Osmanlı Devleti’nin fiilen sona ermesi ile Amerikan misyonerlerin faaliyetleri de sona ermiştir.1919’da yalnızca kız öğrencilere ilkokul eğitimi vermek için tekrar açılan okul 1924 yılında tekrar kapatılır. 1936 yılında lise düzeyinde eğitim vermek için açılan okul 1938’de tekrar kapatılmıştır. Bir süre 8. Kolordu Merkezi olarak kullanılmış, 1950-1962 yılları arasında Kara Astsubay Hazırlama Okulu’na tahsis edilmiştir.
Uzunca bir sure çürümeye bırakılan bina Merzifon Belediyesi mülkiyetinde iken 2005-2011 yılları arasında belli bir süreçten geçtikten sonra 2011-2012 ders yılında eğitim-öğretime başlamak üzere Merzifon Fen Lisesi’nin açılması uygun görülmüştür.
Açılışı 4 Mayıs 2011 tarihinde Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşmiştir.
KAYNAK: wordpress.com