SELİMİYE (SULTAN SELİM) CAMİİ – KONYA

Cami Sultan II. Selim tarafından yaptırılmıştır. Caminin inşasına 1558 yılında Sultan II. Selim’in şehzadeliği sırasında Konya Valisi iken başlanmış, padişah olduktan sonra da 1570 yılında tamamlanmıştır. Caminin Mimar Sinan tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır. Cami 1685 ve 1816 yıllarında onarılmış ve son onarımını Mimar Muzaffer (1881-1920) 1914 yılında tamamlatmıştır.

Mimari Özellikleri

Konya Selimiye Camii, Osmanlı’nın klasik mimari tarzında yapılmış olan ve İstanbul’da bulunan eski Fatih Camii’ne benzeyen bir mimari yapıdadır.

Kesme taş kullanılmak sureti ile yapılan camiinin, kuzey kısmında, yuvarlak biçimli altı adet sütunlu ve yedi adet kubbeli bir son cemaat yeri yer almaktadır. Bahsedilen sütunlar birbirlerine, beyaz ve kırmızı taştan yapılmış olan kemerler ile bağlanmıştır.

İbadet edilen alana üç kapıdan giriş yapılmaktadır. Bu üç kapıdan ana giriş kapısı mukarnas dolgulu ve mermerden imal edilmiştir. Aynı zamanda bu giriş kapısı üzerinde, tarihi belli olmayan bir kitabe de yer almaktadır.

Konya Selimiye Camii, Konya ilinin Karatay ilçesinde yer almaktadır. Karatay ilçesinde bulunan Mevlana türbesi ve dergahının batı kısmında yer alan Selimiye Camii, günümüzde en fazla ziyaret edilen yerler arasında yer almaktadır.

KAYNAK: KONYA CAMİLERİ