UMRE

HZ. ÂİŞE (TENİM) MESCİDİ – MEKKE / SUUDİ ARABİSTAN

Mikat Sınırlarından “Ten’im” mescidi “Umre” ya da “Hz. Âişe Mescidi”

“Ten’im” mescidi “Umre” ya da “Hz. Âişe Mescidi” adıyla da bilinir. Hz. Âişe validemiz Peygamberimizle birlikte hac için Mekke’ye geldiğinde, bayanlara ait özel hâli sebebiyle Umre yapamamış, sadece hac yapmak zorunda kalmıştı.

Haccını tamamlayıp Mina’da, özel hâli bitince, durumu Efendimize bildirdi ve:

“Ya Rasûlallah! Herkes bir hac ve bir Umre ile Medine’ye dönüyor da, ben bir hac ile dönüyorum” diyerek şikâyetini ve üzüntüsünü dile getirdi.

Bunun üzerine Efendimiz, Hz. Aişe validemizin erkek kardeşi Abddurrahman’ı çağırarak;

“Ey Abdurrahman! Kız kardeşini devenin arkasına al, Tenim’den itibaren umre yaptır. Tepelikten inip oraya varınca ihrama girsin. Zira yapacağı, kabul görecek bir umredir” buyurdu.

Cebel-i Ten’im’deki ağaçlık yere gelince orada ihramlanmış iki rekât ihram namazı kılmıştır onun için Mescid-i Aişe denilmiştir. Yani burası Âişe validemizin Umre yapmak için ihram’a girdiği yerdir.

Tenim Mescidinin sağ tarafında Tenim dağı vardır. Mescidin bulunduğu vadiye Numan Vadisi denir