YAREN DEDE TÜRBESİ – KORKUTELİ / ANTALYA

Tarihteki birçok medeniyetin beşiği olan Anadolu, çeşitli uygarlıklara yurt olmuş cennet bir ülkedir. Korkuteli’ni ziyaret edenlerin mutlaka görmek istedikleri türbelerinden günümüze ulaşan Yaren Dede türbesidir.

Orman parkı olarak bilinen yerde şehit düştüğünden türbesi de şu andaki yerinde yapılmış olup Korkuteli belediyesi ve hayırsever vatandaşların katkıları ile 2012 yılında restore ve tadilat işlerine başlanmış 18/07/2012 yılında bitmiştir.

BEŞ ŞEHİTTEN BİRİ

Korkuteli Dallas tepesinde türbesi bulunan Yaren Dede, bir rivayete göre Selçuklular Korkuteli bölgesini feth ederlerken beş büyük zat şehit düşmüştür. Bunlar Yaren dede (Atatürk Orman Parkı arkası), Kurtbaba (İmrahor Köyü karşısı), Ali Fahrettin! Kebir (Büyükköy), Ali Fahrettin! Sağir (Küçükköy), Kureyşbaba (Gümüşlü Köyü) isimli zatlardır. Adı geçen semtlerde türbelerinin olduğu bilinmektedir.

Horasan’dan İslam dinini anlatmak için gönderilmiş Baba-i Dervişi olduğu biliniyor.

İnanışa göre; Yaren Dede Türbesi’ni ziyaret edenlerin manevi olarak sıkıntılarının sonra erdiği ve manevi rahatlamaya kavuştukları söyleniyor.

Bu bölgeye fetih öncesinde İslamiyeti yaymak amacıyla gönderilmiş olan bu beş ermiş ve bilge kişi, şu an kabirlerinin de bulunduğu bölgelerde yaşayan vatandaşlar ile çok iyi bir diyalog kurarak onlara İslamiyeti öğretip sevmelerini sağlamışlardır. Bilgelikleriyle bölge halkı tarafından önder olarak kabul edilen bu beş bilge kişi bölge halkının fetih esnasında direniş göstermemesi konusunda öncülük etmişlerdir. Fetih sonrasında aynı bölgede kalmaya devam eden ermişler, öldüklerinde bölge halkı tarafından en yüksek beş tepeye kabirleri yaptırılarak defnedilmişlerdir. Bunun anlamı olarak ise, “Siz bizim gözümüzde çok yüksek mevkilere layıksınız” olarak ifade edilmiştir. Ermişler, daha sonra hem bölge halkı, hem de dışardan gelenler tarafından sık sık ziyaret edilmiş ve dualar edilmiştir.

Yaren Dede Türbesi’ni ziyaret edeceklere muhteşem manzarasından da bahsedelim. Dallas olarak adlandırılan mesire yerinden yola çıkılıyor. Yaklaşık olarak 3 km toprak yoldan gidildikten sonra ulaştığınız Yaren Dede Türbesi’nden Korkuteli ilçesini bir baştan diğer başa izleme imkanına sahip olabilirsiniz.