KASIM SULTAN TÜRBESİ – MARDİN

Kasımiye Medresesi Aktif olduğu dönemde bölgenin en önemli eğitim merkezlerinden olan medresede bir türbe, bir çeşme ve 23 derslik bulunuyor. İki teras üzerine, iki katlı olarak inşa edilmiş olan medrese, cami ve türbe ile birlikte külliye şeklinde imar edilmiş.

Kan izleri Hikâyesi

Medreseyi ziyarete gelen turistler en çok duvardaki kan izleri hakkında bilgi almaya çalışıyor.

“Kasımiye Medresesi eyvanında rivayetlere göre, medreseyi yaptıran Kasım Paşa medresede abdest alıp namaz kılarken amcası Hasan Paşa tarafından kafası kesilmiş. Kasım Paşa’nın kız kardeşi Esma Hatun, kanı avuçlayıp ağıtlar eşliğinde bu eyvanın duvarlarına atarak, ‘Ya Rabbi bu medrese ayakta kaldıkça bu kan Müslümanlara ibret olsun. Kimse kimseyi öldürmesin’ diye dua etmiş. Bazıları kök boya diyor ama hiçbir boya 650 yıl duvarda durmaz. Bu izler günde 10-20 defa ıslatıldığı halde tazeliğini koruyor.  Ve kan olduğuna biz de inanıyoruz ki bir dua Allah katında kabul edilirse edilir.

Kendisinin ve kızının türbeleri bu medresededir. Artuklu kroniklerinde medreseyi bani ettiren sultanın o medreseye gömüldüğünden sıkça bahsedilir.  Sultanın burada defnedildiği dikkate alınarak inşasını Artuklulardan devralmış bile olsa; medrese Akkoyunlu eseridir.  Mescidi örten soğan tipi kubbe,  Artuklular döneminde daha önce hiç kullanılmamıştır. Zira Hasankeyf’teki Akkoyunlu Uzun Hasan’ın oğlu Zeynel Bey Türbesi de soğan tipi kubbelidir,  fakat pişmiş tuğla ile inşa edilmiştir.

Kaynak: Mardin Haber