PİSİLİ HOCA TÜRBESİ – YEŞİLYURT / MUĞLA

Yeşilyurt Kültürü ve Tarihinin ayrılmaz bir parçası olan Pisili Hoca, herkesin yaşayan birini anar gibi davrandığı ve inanılmaz bir saygınlığa sahip olan erenin 1480-1567 yılları arasında yaşadığı rivayet edilir. Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos Seferi sırasında ziyaret ederek, hayır duasını aldığı ve fikir danıştığı kişi olan Pisili Hoca, aynı zamanda Mescid-i Şerif, Zikrhane ve Sofuhane banisidir.
Mezarı beldenin güneyindeki bir tepede bulunan Pisili Hoca’nın ziyaretçileri eksik olmaz. Mezarı başında adak kesilir, yemek pişirilir, dua edilir.
Zamanının tanınmış hocalarından olan Pisili İsa Abdülvahap efendinin çok bilgili, hayırsever ve halk tarafından sevilip sayılan bir kişi olduğu ifade edilir.

1522 yılında Rodos Seferine çıkan Kanuni Sultan Süleyman, Muğla’ya gelmeden önce Bozüyük ve Pisi’ye (Yeşilyurt) uğramıştır. Kanuni 22 Temmuz 1522 Çarşamba günü ziyaret ettiği Hoca’ya Rodos’u alıp alamayacağını sorar. Hoca’nın bu soruya verdiği cevap ilginçtir: “Marmaris civarındaki Armutalan’dan askerlerini geçirirken üzerlerini yoklayın. Eğer üzerlerinde armut bulunursa gitmeyin, bulunmazsa gidin muvaffak olursunuz”
Pisili Hoca ayrıca Kanuni’ye ve askerlerine ikramlarda da bulunmuştur. Rivayetlere göre, hoca askerlere biraz süt, hayvanlara da saman ve arpa vermiştir. Az miktardaki bu yiyeceklerin bütün orduyu doyurduğu gibi fazlalaştığı da rivayet edilmektedir. Kanuni Rodos’a giderken, Marmaris’ten ayrılmadan önce askerlerinin üzerlerini yoklatmış ve armut çıkmayınca Rodos’a gidip burayı fethetmiştir.

Kaynak: Kültür Portalı