PİR VELİ BEŞE TÜRBESİ – PEŞREFLİ KÖYÜ – TİRE / İZMİR

PEŞREFLİ köyü İzmir ilinin Tire ilçesine bağlı Tire’nin doğusunda Tire ile Gökçen beldesi arasındadır.
Pir Veli Ünlü İslam fıkıhçısı ve devrimcisi Şeyh Bedreddin’in yeğenidir. Bedreddin’in ağabeyi İsmail’in oğludur.
Türbe Köyün bir buluşma yerini tarif eden ve buluşma yeri anlamına gelen Tokat semtinde yatan Ata mezarı ve başındaki kara Selvi, bize orada yatan kişinin en az 600 yıllık olduğunu göstermektedir. Kara Selvi’nin altında yatan atanın adı yörede Beşe Veli (Pir Veli) olarak bilinmektedir. Beşe öz Türkçe bir kelime olup Atmaca anlamına gelmektedir. Peşrefli, belki de yüzyıllar ötesinden bize ulaşan Beşe Veli’den de türemiş olabilir.
Pir Veli, yüzyıllardır Peşrefli’nin dini sosyal hayatı içinde insanları etkilemiş, bu yönüyle de köydeki hayatla birlikte bu güne dek manevi varlığını koruyabilmiş önemli bir kişiliktir. Bugün mezarının bulunduğu Tokat mevkiinde, yüzyıllardır yağmur duaları ve şükür yemekleri düzenlenmektedir. Ayrıca ölü doğmuş ya da doğumdan kısa sonra ölmüş bebeklerin Pir Veli’nin kabri çevresine gömüldüğü de bir gerçektir. Pir Veli ismi; köydeki ataların anlatımlarına sinecek kadar kabul görmüş bir temizlik simgesi olarak bilinir. Peşrefli Köyünde Pir Veli adına bir de mescid olduğu belirtilmektedir. Mescid daha sonraları temelden yıkılarak yeniden yapılmıştır.