MAMUR BABA TÜRBESİ – ILICA – ÇEŞME / İZMİR

İzmir’in Çeşme ilçesinde ılıca mahallesinde bulunan tarihi binanın, kesin olmamakla birlikte, yakalandığı bir hastalık sonrası ılıcalarda tedavi olmak için Ahmet Tosun Paşa tarafından yaptırıldığı düşünülüyor.
Tosun Paşa Yalısı, Sabancı Holding tarafından aslına sadık kalınarak restore edilmiş ve Nars Ilıca adı altında butik otele dönüştürülmüştür.
Süveyş’ten Avrupa’ya uzanan ilgi çekici bir dekorasyona sahip bulunan tarihi otele Mısır valisi Ahmet Tosun Paşa tarafından yaptırılan bir çeşme ve küçük bir hamam değer katıyor. Ahmet Tosun Paşa’nın ölümü 1816 yılıdır.
Anlatılan bir rivayete göre, bir zamanların en kudretli devlet adamlarından biri olan Mısır Valisi Tosun Paşa, nedeni bilinmeyen bir hastalığa yakalanır. Mısır valisi Ahmet Tosun Paşa’nın validesi bir rüya görmüş olup, rüyasındaki zatın oğlunun (tedavisinin) hastalığının iyileşmesinin
Çeşme- (ılıcada) termal sular ve banyosunda olacağını söylemiş.
Rüyasında gördüğü bu zat Çeşme- ılıcada türbesi bulunan Mamur Baba imiş.