ILICA – ÇEŞME / İZMİR

Eski adı Cyssus olan Çeşme’nin tarihi, M.Ö. 1000 yıllarına dayanmaktadır. 12 İyonya kentinden biri olan Erythrai’nin korunaklı limanıdır. Bu limana sahip olan Erythrai’nin Mısır ve Kıbrıs gibi batı ülkeleri ile ticari ilişkileri kurulduğu bilinmektedir. Turizmin değer kazandığı ve Erythrai’nin kalıntıları içinde bulunan Çeşme, tarih boyunca Persler, Lidyalılar, Romalılar, Pergamon krallığı, Bizanslılar ve Osmanlı devleti egemenliği altına girmiştir. Sakız adasına olan yakınlığı ve güvenli bir liman olması Çeşme’yi önemli kılan sebeplerdir. Caka Bey tarafından Selçuklu topraklarına katılmıştır.

Osmanlılar zamanında Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı İmparatorluğu’na bağlanmıştır. 1402 Ankara savaşından sonra kent Timur tarafından tekrar Aydınoğullarına, 1422 yılında tekrar Osmanlılara geçmiştir. Birinci Dünya savaşından sonra Çeşme Yunanlılar tarafından işgal edilmiş, kısa süre sonra Kurtuluş Savaşında Fahrettin Altay Paşa tarafından 1922 yılında Türkiye topraklarına katılmıştır.

Termal kaplıcaları ile ünlü Ilıca’da denize girip güneşlenebilir, Yıldızburnu’na gidip termal sularda tedavi görebilir, denizi havalandıran rüzgarda sörf yapabilirsiniz.