HAYDAR DEDE TÜRBESİ – KESKİN

Kırıkkale’nin Keskin ilçesine 22 km uzaklıkta bulunan Haydar Sultan köyünde Böyrek Dağları’nın eteklerinde, köye 500 m kadar uzaklıkta yer almaktadır. Geç Roma ya da Erken Bizans dönemlerinde var olan muhtemel bir manastır üzerine inşa edilen Haydar Sultan Külliyesi Camii, Türbe, Hazire, Çeşme ve Kuyu’dan ibarettir. Yapılan onarımlarla asıl hüviyetini kaybetmiştir. Külliyeden günümüze Deliler Kuyusu adı verilen kuyular ile iki adet kitabe kalmıştır.

Keskin’e Haydar Dede köyündeki kuyu ve türbenin o eski yere giden bir tarihçesi ve anlatılan menkıbesi vardır. Buna göre Haydar sultan ve kuyu hakkında anlatılan ve yazılanlar büyük Türk mutassıfı ve evliyası Hoca Ahmet Yesevi’nin oğlu Haydar’ın Kırıkkale-Keskin bölgesinin Müslümanlaştırılmasında ve bunların Türk yurdu olmasında en büyük yardım ve hizmeti ifa ettiği fikrini bizde kuvvetlendirmektedir. Öyle ki, buradaki türbenin onun olması ihtimali oldukça güçlüdür

Deliler kuyusu camiinin yanında etrafı duvarla çevrili avludadır 50 cm çapında bir kuyu bileziği, onun altı ise 60×60 cm’lik kare bir kuyudur Kuyu ağzı beton kaplamalarla yükseltilmiş olup zeminden derinliği 1,5 m kadardır Kuyu suyu soğuk olmasına karşılık kaynıyor ve buhar çıkartıyor görünümündedir Suyun kükürtlü olması ona böyle bir görünüm kazandırmış olmalıdır Topraktan çıkan gazlarla birlikte fokur fokur kaynak görünümdedir