HASAN EMMİ TÜRBESİ – NEVŞEHİR

Anadolu’da yetişen velilerdendir. On sekizinci asırda Nevşehir’de yaşamıştır. Türbesi, Nevşehir’de halen ziyaret yeridir. Halk arasında meşhur olup, Hasan Baba ve Hasan Emmi diye de tanınır. Menkıbeleri halk arasında çok yaygın olup, bazıları şöyle anlatılmaktadır. “Bir gün dostlarından biri vefat etmek üzere iken başında bulunup ona dua etmişti. Hasta son anlarını yaşadığı sırada armut istemişti. Mevsim kıştı. Dışarıda şiddetli tipi vardı. O mevsimde armut bulmak mümkün değildi. Hastanın başında bulunan yakınları ne yapacaklarını şaşırarak, Hasan Dede Hazretlerinin yüzüne bakışıp: “Bize yardımcı ol, ne yapalım, hastanın bu arzusunu yerine getiremeyeceğiz” dediler. Hasan Dede çaresiz kalan ve çok üzülen bu insanlara: “Üzülmeyiniz, buluruz. Allahü Teala bir imkân hâsıl eder. Biraz bekleyin” diyerek dışarı çıktı. Kısa bir zaman sonra elinde bir armut dalı ile içeri girdi. Armut dalı üzerine yemyeşil yapraklar ve üzerinde olgunlaşmış sapsarı armutlar vardı. Hastanın başında bulunanlar bu hali görünce, bu işin, Hasan Dede Hazretleri’nin bir kerameti olduğunu anladılar. Ona olan derin muhabbetleri ve onun gösterdiği yakın ilgi hepsini ağlattı. Armuttan yedirip hastanın gönlünü hoş ettiler. Hasta da kısa bir süre sonra vefat etti.”

Hasan Dede Hazretleri’nin kabri üzerinde bulunan tek kubbeli türbe on sekizinci asırda yapılmıştır. Türbenin çevresi bir dinlenme parkı haline getirilmiş ve ağaçlandırılmıştır.

KAYNAK: EVLİYALARIMIZ .COM