TUFAN DEDE TÜRBESİ – YUKARI KIZILCA – KEMALPAŞA / İZMİR

İzmir ili, Kemalpaşa ilçesi, Yukarı Kızılca dağ eteğindedir. Geniş bir alana yayılı olan Türbe , yoğun ve eski ağaçların olduğu ayrıca mesire yeridir. Aşevi ve Kurban kesim yeri, misafirhanesi ile geniş bir alanda ağaçların altında oturacak yerleri ile çok güzel bir mekandır.

Türbeye giriş merdivenlerden olmaktadır. Türbe dörtgen profilli çatı kısmı sivri konik olup yalıtım malzemesi ile kaplanmıştır. Giriş kapısı üzerine uzunca bir saçak yapılmıştır. Giriş kitabesinde ayet vardır. Yapım yılı ile ilgili bir bilgi yoktur. Tufan Dede Bektaşi erenlerindendir Hakkında kapsamlı bilgi edinemedik. Geleneksel Bektaşi türbelerinde olduğu gibi. Türbe içi Tufan Dedenin kabrinden başka Hazreti Ali ve diğer Şii imamların resimleri ile her Bektaşi türbesinde olduğu gibi Atatürk ün resimleri vardır. Türbe girişindeki adak ağacı ve yanındaki mumluk alanda antik taşların bulunması da dikkat çekicidir.

Türbe etrafında ve yakınında yine Bektaşi Dedelerin ileri gelenlerinin mezarları bulunmaktadır.