HAMZABEY TÜRBESI – MUSTAFA KEMAL PAŞA – BURSA

Hamzabey Türbesi, Mustafakemalpaşa ilçe merkezinde, Hamzabey Cami bahçesinin güneyinde, Fatih Sultan Mehmet dönemine ait bir eserdir. Türbenin içindeki yatırlar Lala Şahin Paşa’nın torununun torunu olan Hamzabey, eşi ve oğluna aittir. 1384 yılında Tırhala’da doğan Hamzabey , aslen Arnavut ırkına mensuptur. Arnavut Hamzabey, Filo Komutanı olup Romanya’da şehit edilmiştir. Hamzabey ciddi ahlaklı ve dindar bir zat idi. Rütbesi Paşa olduğu halde, dünya hayatına aldanmamak ve kibirlenmemek için kendisine paşa değil bey dedirttirdi. Türbenin yapısı içten sıvalıdır ve duvarları alt kısımda kesme taş, üst bölümlerde ise tuğla ve harç karışımıyla örülmüştür. Kare plan yapılmış olup, pandantifli bir kubbeye sahiptir. Türbe Hamzabey camii bahçesinin içerisindedir. İçini görebilmek için camii görevlileri ile irtibat kurmak gerekmektedir.
KAYNAK: PAŞADA.COM